Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību vadītāju videotikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju

20. aprīlī LPS rīkoja kārtējo iknedēļas pašvaldību vadītāju tikšanos ar Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjiem, lai pārrunātu masu vakcinācijas centru darbību, prioritāro grupu vakcināciju un citus aktuālus jautājumus, kas svarīgi pašvaldībām. Šajā tikšanās reizē Vakcinācijas projekta biroju pārstāvēja tā vadītāja Eva Juhņēviča un vakcinācijas procesa koordinators Edgars Labsvīrs.

Sarunu vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. Viņš atzīmēja, ka iepriekšējā nedēļā Ministru kabinets apstiprinājis rīkojumu “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” un pašvaldībām tiks segti izdevumi par “B” un “C” līmeņa vakcinācijas centriem. Finanšu ministrija bija rosinājusi šos izdevumus segt no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārpildes, pret ko LPS aktīvi iestājās, aicinot valdību neuzlikt vakcinācijas centru izveidošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem, bet gan rast citus finansējuma avotus. Tāpēc LPS ir gandarīta, ka valdība ieklausījusies pašvaldību viedoklī un par valsts pārziņā esošas funkcijas nodošanu pašvaldībām piešķīrusi naudu no valsts budžeta līdzekļiem.

Raksturojot vakcinācijas gaitu, biroja vadītāja Eva Juhņēviča pastāstīja, ka līdz 19. aprīlim izlietota 208 321 vakcīnu deva, no tām iepriekšējā nedēļā – vairāk nekā 29 tūkstoši vakcīnu devu. 44% cilvēku vakcinēti ārstniecības iestādēs, 38% – ģimenes ārstu praksēs un 18% – Klīniskās universitātes slimnīcās (18%). Pagājušās nedēļas nogalē tika atvērtas arī dzīvās rindas pie vakcinācijas centriem Rīgā (Ķīpsalas hallē un ATTA centrā), Jelgavā, Cēsīs, Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā un Jūrmalā, kur vakcīnas bija no “AstraZeneca” uzkrājumiem.

Šonedēļ tiek atvērta V prioritāri vakcinējamo grupa, kurā ietilpst pārējie izglītības iestāžu darbinieki (izņemot pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.–6. klašu pedagogus un darbiniekus, kas strādā ciešā saskarē ar bērniem, jo viņu grupu atvēra jau pirms nedēļas), operatīvo dienestu darbinieki (tajā skaitā pašvaldību policisti) un t. s. kritisko funkciju darbinieki, pie kuriem pieder arī bāriņtiesu, sociālo dienestu un sociālās aprūpes centru darbinieki. Viņiem vakcinācija tiks organizēta līdzīgi kā izglītības darbiniekiem – vai nu individuāli, piesakoties vietnē manavakcina.lv, vai kolektīvi, sagaidot informāciju no darba devēja par kopīgu visa kolektīva pakāpenisku vakcināciju.

Iestāžu darba devēji kolektīvo vakcināciju organizē, sazinoties ar kādu no Nacionālā veselības dienesta mājaslapā publicētajiem vakcinācijas veicējiem (pieteikuma forma šeit) un vienojoties par vakcinācijas datumu un veidu – savas iestādes telpās vai vakcinācijas veicēja telpās ārstniecības iestādē. Darba devējam ir jāorganizē rinda un telpas izbraukuma vakcinācijai savā iestādē vai vakcinētājs sadarbībā ar darba devēju organizē rindu vakcinācijai ārstniecības iestādē.

Savukārt individuāla pieteikšanās vietnē manavakcina.lv turpmāk notiks ar ViVaT sistēmas palīdzību, ar ko iepazīstināja Edgars Labsvīrs. Līdz šim vakcinācijas process tika organizēts manuāli, bet jaunā sistēma ļaus ikvienam Latvijas iedzīvotājam pašam izvēlēties gan vakcinācijas veicēju, gan arī vakcinācijas laiku. Reģistrējoties vakcinācijai, vienotajā vakcinācijas tīklā ViVaT parādās atzīme par atbilstību prioritārai grupai, un persona var izvēlēties vakcinācijas vietu, datumu un laiku. Līdz ar vakcīnu lielāku pieejamību palielināsies arī piedāvāto vakcinācijas vietu skaits. Jaunās sistēmas darbība tuvākās divas nedēļas tiks īpaši uzraudzīta, lai nepieciešamības gadījumā uzlabotu tās ātrdarbību un papildinātu vakcinācijas vietu izvēli.

Nākamā pašvaldību vadītāju tikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju paredzēta 27. aprīlī MS Teams platformā.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Covid-19 vakcinācijas gaitas ziņojums