Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS atbalsta plašāku koka izmantošanu būvniecībā

Foto: Ekonomikas ministrija

23. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis piedalījās svinīgā tiešsaistes pasākumā, kurā vairākas valsts pārvaldes iestādes, nevalstiskās organizācijas un valsts kapitālsabiedrības vienojās par sadarbību, lai palielinātu koka būvmateriālu un augstas pievienotās vērtības būvelementu ražošanu un izmantošanu, sekmējot ilgtspējīgu būvniecību un Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Memorandu par plašāku koka būvmateriālu izmantošanu parakstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, Latvijas Būvniecības padomes priekšsēdētājs un Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons, Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina, biedrības “Latvijas Pašvaldību savienība” priekšsēdis Gints Kaminskis, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” Valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs, VAS “Latvijas valsts meži” Valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks, VSIA “Latvijas standarts” Valdes loceklis Ingars Pilmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes dekāns Juris Smirnovs, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, Latvijas Koka būvniecības klastera izpilddirektora p. i. Kristaps Ceplis un Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses Valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Svinīgo pasākumu atklāja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, kurš aicināja visus memoranda parakstītājus noskatīties video, kur sadarbības partneri pauž apņemšanos īstenot memorandā iekļautos uzdevumus, gādāt par Latvijas valsts ilgtspējīgas būvniecības attīstības perspektīvu un kopīgo Eiropas Savienības klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu, kā arī sekmēt paradumu maiņu, finanšpratību un izpratni par ilgtspējīgas būvniecības nozīmi.

Pēc parakstīšanas notika nozares ekspertu diskusija par koka priekšrocībām un koka būvkonstrukciju pieprasījumu. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs īsi raksturoja koka būvniecības attīstības perspektīvas un memoranda mērķi. Pēc viņa inženieru biroja “CMB” Valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis parādīja un pastāstīja par būvniecības nozares gatavību koka būvmateriālu plašākai izmantošanai, savukārt Latvijas Koka būvniecības klastera izpilddirektora pienākumu izpildītājs Kristaps Ceplis uzsvēra koka konstrukciju ilgtspēju un konkurētspēju ilgtermiņā. Par pašvaldībām kā pasūtītāju gatavību koka būvniecības projektiem pieredzē dalījās Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Latvijas Pašvaldību savienība, parakstot šo sadarbības memorandu, iestājas par ilgtspējīgiem būvmateriāliem un būvizstrādājumiem, kas ražoti no vietējiem atjaunojamiem dabas resursiem, tādējādi atbalstot gan Latvijas tradicionālās arhitektūras vērtības, gan tīru vidi, gan arī vietējos uzņēmējus.

“Memorands paredz sekmēt publisko pasūtītāju izpratni par koka priekšrocībām būvniecībā un palielināt pieprasījumu pēc ēkām ar koka būvkonstrukcijām, un mēs aicināsim to ievērot arī pašvaldībām,” norāda LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. “Latvijas pašvaldības kā viens no lielākajiem pasūtītājiem valstī var rādīt labu piemēru citiem būvniecības dalībniekiem un visai nozarei, izvēloties ilgtspējīgus risinājumus. Tam būs vajadzīgas jaunas zināšanas un prasmes, taču mūsu priekšrocība ir savs kokmateriālu resurss, izglītoti cilvēki un spējīgi būvnieki.”

Aprīlī Latvijas Pašvaldību savienība kļuvusi par Eiropas jaunās “Bauhaus” iniciatīvas partneri un patlaban ir vienīgā pašvaldību asociācija Eiropā, kurai apstiprināts partnera statuss. Šīs LPS ierosmes mērķis ir veicināt Latvijas pašvaldību īstenoto aktivitāšu atpazīstamību Eiropas Komisijas virzītās iniciatīvas kontekstā, Eiropas līmenī iesaistīties jaunās “Bauhaus” iniciatīvas radīšanā, bet katrā mūsu pašu pašvaldībā kopā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un ikvienu ieinteresēto veidot mūsu kopienas ilgtspējīgas un skaistas.

Mēdz teikt, ka koks ir Latvijas zaļais zelts, taču tā patieso vērtību noteiks mūsu prasme to izmantot efektīvi un gudri. Esmu pārliecināts, ka mēs to pratīsim!” teic LPS priekšsēdis.

Jāpiebilst, ka memorandam var pievienoties ikviena valsts pārvaldes iestāde, nevalstiskā organizācija un valsts kapitālsabiedrība, kas atbalsta tā mērķus un pauž gatavību iesaistīties šo mērķu sasniegšanā, iesniedzot Ekonomikas ministrijai pievienošanās vēstuli.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Sadarbības memorands par koka izmantošanas būvniecībā veicināšanu