Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis: pašvaldību vēlēšanu norise būs epidemioloģiski droša, aicinu ikvienu vēlētāju piedalīties!

Šajā nedēļas nogalē, 5. jūnijā, visā Latvijā notiks pašvaldību vēlēšanas, kas, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izraisītos ierobežojumus, ir izaicinājums gan vēlēšanu iecirkņiem, gan arī pašiem vēlētājiem. Tomēr, neraugoties uz šiem izaicinājumiem, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis aicina ikvienu balsstiesīgo iedzīvotāju piedalīties pašvaldību vēlēšanās, jo šoreiz tās ir ļoti būtiskas pašvaldību un valsts turpmākajai izaugsmei: administratīvi teritoriālās reformas (ATR) rezultātā ievērojami mainīsies pašvaldību skaits un to teritoriālās robežas.

Iedzīvotājiem šajā sestdienā, kā arī iepriekšējās nobalsošanas dienās – 31. maijā, 3. un 4. jūnijā – būs jāievēlē savi pārstāvji 39 pašvaldībās, jo, lai gan sākotnēji vēlēšanas bija paredzēts rīkot visās pašvaldībās, izņemot Rīgu, kur dome ievēlēta jau 2020. gadā, saskaņā ar Satversmes tiesas 28. maija spriedumu vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu vēlēšanas Madonas un Rēzeknes novadā tiks pārceltas uz šā gada rudeni.

Gints Kaminskis: “Laikā, kad Covid-19 pandēmija ieviesusi būtiskas pārmaiņas ikviena ikdienā, ierobežojot cilvēku ierastās aktivitātes, mēs nedrīkstam aizmirst par savu pilsoņa pienākumu – piedalīties vēlēšanās. Pašvaldību vēlēšanas ir tikpat svarīgas vai pat svarīgākas par Saeimas vēlēšanām, jo iedzīvotāji ievēlē no sava vidus tos cilvēkus, kas turpmākos gadus rūpēsies par viņu labklājību un visa novada attīstību, ekonomisko izaugsmi. Tieši pašvaldība ir tā institūcija, kas ir vistuvāk iedzīvotājiem, un svarīgi, lai tās pārvaldītu uz ilgtspējību un sava novada attīstību un iedzīvotāju labklājības uzlabošanu vērsti politiķi. Šogad aicinām iedzīvotājus īpaši aktīvi piedalīties vēlēšanās, jo viņi izlems, kuri cilvēki turpmāk vadīs jaunās pašvaldības. Iedzīvotājiem ir svarīgi, lai par viņu novada un kopienas labklājību un izaugsmi rūpējas cilvēki, kurus viņi pazīst un kuriem uzticas.”

Vēlēšanās varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības noteikumus. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas ieteikumiem, kas sagatavoti atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām, drošai balsošanas norisei ikvienā vēlēšanu iecirknī būs noteikts maksimālais pieļaujamais vienlaikus telpās esošo balsotāju skaits.

Atrodoties vēlēšanu iecirknī, ikvienam ir jāievēro divu metru distance, jālieto mutes un deguna aizsegs saskaņā ar norādēm par to pareizu lietošanu, kā arī jādezinficē rokas pirms un pēc iecirkņa apmeklēšanas. Pie ieejas vēlēšanu iecirkņa telpās redzamās vietās būs izvietoti roku dezinfekcijas līdzekļi, kā arī sejas maskas tiem vēlētājiem, kuriem tādu nebūs. Lai maksimāli rūpētos par epidemioloģisko drošību, vēlētāji ir aicināti iecirknī ierasties ar savu pildspalvu, ar ko parakstīties balsotāju sarakstā un izdarīt atzīmes kandidātu sarakstos.

Arī šajās pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem, kuriem ir veselības problēmas, būs nodrošināta iespēja nobalsot savā atrašanās vietā sava vēlēšanu apgabala teritorijā, un arī tas notiks, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības noteikumus. Vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19, nedrīkst doties balsot uz vēlēšanu iecirkņiem, tādēļ īpaši aicināti izmantot iespēju balsot mājās. Piesakoties balsošanai atrašanās vietā, būtiski ir norādīt, vai atrodas pašizolācijā vai mājas karantīnā saistībā ar Covid-19 infekciju.

Ar detalizētiem ieteikumiem drošai balsošanas norisei vēlēšanu iecirkņos iespējams iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē.

Saskaņā ar Saeimā pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto likumu jaunās pašvaldības darbu sāks šā gada jūlijā.