Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS lūdz skaidrot labklājības ministra izteikumus par finansējuma sadali pašvaldībām pēc politiskās piederības

Reaģējot uz jaunieceltā labklājības ministra Gata Eglīša pašvaldību vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, paustajiem publiskajiem izteikumiem par finansējuma plūsmas kontroli pašvaldībām atkarībā no to vadības politiskās piederības, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vērsusies pie valsts augstākajām amatpersonām ar lūgumu izskaidrot ministra izteikumus.

Vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam, finanšu ministram Jānim Reiram un labklājības ministram Gatim Eglītim, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsver: “LPS kā Latvijas pašvaldības apvienojoša organizācija nekad nav pašvaldības iedalījusi pēc politiskās piederības. Organizācija ir saņēmusi vairāku pašvaldību lūgumu skaidrot satraucošos izteikumus, jo gan pašvaldībām, gan arī LPS šādi publiski paziņojumi rada bažas gan kontekstā ar pašvaldību tālāku darbību pēc administratīvi teritoriālās reformas, gan finansējuma pieejamību pašvaldībām ES politiku instrumentu, pārējās ārvalstu finanšu palīdzības un Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) ietvaros nākamajiem septiņiem gadiem. Šis finansējums ir kritiski svarīgs, lai nodrošinātu valsts un pašvaldību turpmāko ekonomisko izaugsmi un konkurētspējas uzlabošanos, kā arī mazinātu sociālekonomiskās atšķirības starp valsts reģioniem, jo īpaši Covid-19 seku mazināšanā katrā novadā.”

Vienlaikus LPS aicina amatpersonas nodrošināt pašvaldībām piekritīgos nodokļu ieņēmumus, valsts budžeta, ES fondu, pārējās ārvalstu finanšu palīdzības un ANM līdzekļus. Pašvaldībām ir svarīga arī aizņēmumu pieejamība 2021.–2027. gada plānošanas periodam tā, lai iegūtu katra administratīvā teritorija un tās iedzīvotāji un uzņēmumi neatkarīgi no pašvaldības domes politiskās piederības.

“Pašvaldībām ir būtiski saņemt adekvātu finansējumu, lai nodrošinātu vienmērīgu ekonomisko izaugsmi un attīstību. Šādi publiskajā vidē pausti ministra izteikumi par politiskās piederības ietekmi uz līdzekļu sadali radījuši nopietnu satraukumu pašvaldībās, jo īpaši laikā, kad tiek īstenota administratīvi teritoriālā reforma un virknei pašvaldību ir aktuāls jautājums par turpmāku finansējuma piesaisti,” pauž G. Kaminskis.