Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis par vēlēšanu rezultātiem un finansējumu jaunajām pašvaldībām

5. jūnijā Latvijā notika pašvaldību vēlēšanas, kurās tika ievēlēti 664 deputāti 40 administratīvajās teritorijās – sešās valstspilsētās un 34 no jauna izveidotajos novados. Pašvaldību vēlēšanas sestdien nenotika Rīgā, kur domi ievēlēja ārkārtas vēlēšanās pērn, un Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā, kur vēlēšanas tika apturētas pēc Satversmes tiesas sprieduma un notiks 11. septembrī. Pašvaldību vēlēšanu rezultāti publicēti Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē šeit.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis 7. jūnijā TV3 raidījumā “900 sekundes” uzsvēra, ka 1. jūlijā stāsies spēkā Administratīvi teritoriālās reformas likums un jaunievēlētās pašvaldības uzsāks darbu jaunajās robežās un jaunievēlēto deputātu vadībā, taču būs vajadzīgs ilgāks laiks, lai pilnvērtīgi iestrādātos un iedarbinātu jaunos pārvaldes mehānismus. Pēc LPS priekšsēža domām, pirmos vērtējumus par jauno pašvaldību spēju darboties pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR) stāšanās spēkā, iespējams, varēs izdarīt šā gada beigās, bet, lai pašvaldības jaunajos apstākļos strādātu stabili, jāpaiet ilgākam laikam – līdz pat diviem gadiem. Viņš norādīja, ka pašvaldībām nāksies mainīt domāšanu gan attiecībā uz plānošanu, gan pielāgošanos jaunajam modelim un lielākām teritorijām.

Finansējuma apmēram pašvaldībām pēc ATR ieviešanas ir jāpieaug – tāda ir LPS vadītāja pārliecība. Viens no galvenajiem uzdevumiem ir mazināt teritoriālās atšķirības, jo Latvija šajā ziņā joprojām ir vienā no pēdējām vietām Eiropas Savienībā. “Ir svarīgi saplānot visus līdzekļus, un priekšā ļoti pamatīgs darbs, kā šo finansējumu sadalīt. Pēc ATR ieviešanas līdzekļus pašvaldībām sadalīt nedrīkst, ir nepieciešama domāšanas maiņa,” uzsvēra G. Kaminskis.

Savukārt, runājot par pašvaldību turpmāko attīstību, LPS priekšsēdis atgādināja, ka deputātiem, kuri sāks darbu jaunajā sasaukumā, kas sakrīt ar ATR ieviešanu, ir jāatceras, ka lēmumi ir jāpieņem par visu teritoriju kopumā, un arī šeit būs nepieciešama domāšanas maiņa.

Interviju ar LPS priekšsēdi Gintu Kaminski raidījumā “900 sekundes” skatiet šeit.

Ella Pētermane,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore