Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēdē sāk diskusiju par izmaiņām organizācijas statūtos

Lai sāktu diskusiju par grozījumiem organizācijas statūtos, otrdien, 20. jūlijā, uz pirmo sēdi pēc pašvaldību vēlēšanām un administratīvi teritoriālās reformas stāšanās spēkā sanāca Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde.

Saistībā ar administratīvi teritoriālās reformas stāšanos spēkā, samazinoties pašvaldību skaitam, LPS administrācija ir sagatavojusi grozījumus organizācijas statūtos, un šī bija pirmā reize, kad tie tika prezentēti LPS Valdē, sākot diskusiju par izmaiņām.

“Kopš 1. jūlija Latvijā ievērojami samazinājies pašvaldību skaits – no 119 uz 43 –, un līdz ar to arī lēmumu pieņemšana, kā arī LPS darbības organizēšana ir jāmaina saskaņā ar jauno situāciju. Grozījumi paplašinās pašvaldību iesaisti LPS organizatoriskajā darbā, kas nozīmē, ka kļūsim vēl saliedētāki un vienotāki gadījumos, kad nepieciešams paust kopīgu pašvaldību viedokli un valsts pārvaldes struktūrās iestāties par pašvaldību tiesībām,” pauž LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Būtiskākie statūtu grozījumi saistīti ar biedru sapulču un kongresu organizēšanu, piemēram, turpmāk ikgadējās biedru sapulces vietu un laiku noteiks LPS Dome (LPS priekšsēdis, visu pašvaldību priekšsēdētāji un seši Rīgas domes deputāti), tāpat Valdes locekļi atbalstīja priekšlikumu turpmāk ikgadējo LPS biedru kongresu organizēt ne retāk kā reizi četros gados, bet Domes sēdes – ne retāk kā divas reizes gadā iepriekšējo četru reižu vietā. Izmaiņas skars arī kongresā pārstāvēto pašvaldību delegātu skaitu, kas tiek noteikts, ņemot vērā konkrētajā administratīvajā teritorijā reģistrēto iedzīvotāju skaitu.

Saskaņā ar grozījumiem statūtos turpmāk LPS priekšsēža pilnvaru termiņš būs no ievēlēšanas brīža līdz LPS biedru kongresam, kas tiek organizēts pēc kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Ņemot vērā, ka šī bija pirmā reize, kad publiski apspriesti grozījumi LPS statūtos, tos vēl plānots uzlabot un papildināt, lai galīgo lēmumu pieņemtu LPS biedru sapulcē, kas notiks vienlaikus ar LPS ikgadējo kongresu augusta beigās.