Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS sāks sarunu ciklu ar Finanšu ministriju par nākamā gada budžeta jautājumiem

Lai uzsāktu gatavošanos ikgadējo sarunu ciklam ar Finanšu ministriju un Ministru kabinetu, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis 29. jūlijā tikās ar Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieci Jolantu Plūmi.

LPS Valdes sarunu cikls par budžeta jautājumiem ar Finanšu ministriju sāksies augusta beigās, septembra sākumā, taču līdz tam LPS sagatavos un iesniegs Finanšu ministrijai sākotnējo informāciju par tām pozīcijām, kurām ir būtiska ietekme uz pašvaldību budžetu vai kuras skar citus nozīmīgus jautājumus, kas ir nozaru ministriju pārziņā. LPS priekšsēdis sarunā pauda, ka šos jautājumus ir svarīgi aktualizēt finanšu ministram Jānim Reiram, tiekoties ar nozaru ministriem un diskutējot par nākamā gada valsts budžetu.

Ekspertu līmenī līdz sarunām tiks analizēta gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) šāgada izpilde, gan tie Valsts ieņēmumu dienesta dati, uz kuru pamata tiek aprēķināta katrai pašvaldībai pienākošā daļa kopējos nākamajā gadā iekasētajos IIN ieņēmumos.

Sarunu oficiālajā ciklā LPS aktualizēs kopīgos visām pašvaldībām aktuālos jautājumus, kurus formulē gan LPS Valde, gan LPS sarunu grupas ar citām ministrijām. Savukārt ikgadējais Ministru kabineta un LPS domstarpību un vienošanās protokols tiek izskatīts LPS Domē.

"LPS viens no aktuālākajiem jautājumiem ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījums starp pašvaldību un valsts budžetu. Šiem ienākumiem ir kritiska ietekme uz pašvaldību budžetiem, un šogad situācija ir jo īpaši sarežģīta, gan ņemot vērā mainīto proporciju, kad samazināta IIN ieņēmumu daļa pašvaldību budžetā no 80 uz 75 procentiem, gan arī iekasēto IIN apjomu pašvaldību budžetos šajā gadā," uzsver LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju tai sarunas ar nozaru ministrijām sāksies augusta pirmajā pusē.

Līdz šim LPS notikušas vairākas sarunas ar citām nozaru ministrijām, un šo sarunu rezultāts ir fiksēts atsevišķos protokolos, savukārt sarunu protokols ar Finanšu ministriju uzskatāms par nozīmīgāko: to pēc abpusējas parakstīšanas iesniedz Ministru kabinetā vienlaikus ar valsts budžeta likumprojektu.