Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību izpilddirektoriem pirmā sanāksme pēc ATR ieviešanas

Piektdien, 6. augustā, uz pirmo sanāksmi pēc administratīvi teritoriālās reformas stāšanās spēkā sanāca Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācija (LPIA). Šī bija arī pirmā klātienes tikšanās ilgākā laika posmā Covid-19 pandēmijas laikā.

LPIA Valde tikšanās reizē pārrunāja aktualitātes izpilddirektoru ikdienas darbā saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu, kā arī vienojās par turpmākajām aktivitātēm līdz decembrim, kad paredzētas Valdes vēlēšanas. Kā atzina Valdes locekļi, pašvaldībām šis ir visai spraigs darba periods, jo saistībā ar jaunajām administratīvajām teritorijām un vairāku novadu apvienošanos ir jāveido jaunas struktūras, jāveic dažāda reorganizācija, arī saistībā ar pašreizējiem darbiniekiem. Patlaban izpilddirektori ir iecelti 25 novados un 7 valstspilsētās, bet 11 pašvaldībās darbu turpina iepriekšējie izpilddirektori vēl pienākumu izpildītāja statusā.

Nākamā LPIA tikšanās paredzēta 3. septembrī, kad plānotas diskusijas par attālināto darbu un nākotnes birojiem, atlīdzības jautājumiem pašvaldību darbiniekiem, kā arī plānots uzaicināt Valsts kontroles pārstāvi, kurš iepazīstinās ar būtiskākajām tēmām jaunajā Valsts kontroles rokasgrāmatā pašvaldību deputātiem.

Uzrunājot tikšanās dalībniekus, LPIA Valdes priekšsēdētājs Ivo Virsis atzina, ka pandēmijas laiks un administratīvi teritoriālā reforma ir radījusi zināmu apjukumu, tomēr ikviens izpilddirektors ir profesionālis un visi neskaidrie jautājumi tiks veiksmīgi atrisināti.

Ņemot vērā LPIA norises vietu – Ropažu novadu –, sanāksmes dalībnieki devās apskatīt atkritumu poligonu “Getliņi EKO”, kur nonāk aptuveni puse Latvijā radīto sadzīves atkritumu. Poligons ir viens no modernākajiem Eiropā, šobrīd tas tiek veidots un attīstīts kā mūsdienīgs un drošs atkritumu pārstrādes centrs. Tomēr viena no problēmām ir atkritumu šķirošana: saskaņā ar SKDS veikto aptauju atkritumus šķiro aptuveni 60% Latvijas iedzīvotāju, savukārt bioloģiskie atkritumi, kas rada mazāku ietekmi uz vidi, ir aptuveni 50% no mājsaimniecībās radītajiem atkritumiem, taču tie netiek atsevišķi šķiroti. Lai gan poligonā ir izbūvēts jauns bioloģisko atkritumu pārstrādes centrs, tas netiek pilnībā nodarbināts, ņemot vērā iedzīvotāju šķirošanas paradumus, kā arī pašreizējos atkritumu izvešanas tarifus.