Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldībām svarīga loma iniciatīvas "Dators ikvienam bērnam" īstenošanā

Iniciatīvas "Dators ikvienam bērnam" veiksmīgā īstenošanā liela nozīme būs visām Latvijas pašvaldībām, Latvijas Pašvaldību savienības IT apakškomitejā norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas eksperti (IZM), izklāstot aktuālo situāciju ar datortehnikas nodrošināšanu skolām, lai gan skolēni, gan arī pedagogi to varētu izmantot mācību procesā.

Memoranda ietvaros, kas paredz nodrošināt datoru ikvienam skolēnam, Izglītības un zinātnes ministrija ir piesaistījusi gan valsts, gan citus publiski pieejamos finanšu resursus, lai iegādātos datortehniku, savukārt pašvaldībām no savas puses ir jāparedz finansējums datortehnikas turpmākajā uzturēšanā, kā arī jānodrošina, lai skolās būtu atbilstošas kvalifikācijas darbinieki, kas par to var parūpēties, sēdē norādīja IZM valsts sekretāra vietniece Santa Šmidlere.

Izklāstot par aktuālo situāciju ar datortehnikas iepirkumu, viņa informēja, ka datortehnikas iepirkumā netiks noteiktas prasības par konkrēta ražotāja un operātājsistēmas datoru iegādi, tādējādi nodrošinot gan plašāku izvēli, gan arī novēršot sūdzību iesniegšanu par iepirkuma prasībām. Tā, piemēram, iepirkums paredz iespēju piedāvāt datortehniku ar Windows, Linux, IOS vai citu operētājsistēmu.

Vērtējot ieceri iegādāties datortehniku ar dažādām operētājsistēmām, komitejas locekļi izteica atzinību, norādot, ka tādā veidā skolēniem būs iespēja iemācīties strādāt ar dažādām operētājsistēmām, taču uzsvēra, ka šajā gadījumā ir jāveicina skolotāju sagatavotība, nodrošinot viņiem apmācības.

IZM pārstāve uzsvēra, ka sadarbība par datortehnikas piegādi būs ar visām pašvaldībām un skolām, un ja būs kādi izņēmumi, tie tiks risināti.

Viena no pašvaldībām, kur tiks īstenots jauno "Chromebook" datoru izmantošanas pilotprojekts, ir Rīgas pašvaldība. Rīgas domes IKT vadītājs Valentīns Žemaitis sēdē atzina, ka pilotprojekta īstenošana saistās gan ar iespējām, gan ar izaicinājumiem, piemēram, šo datoru integrēšana esošajā IKT struktūrā, incidentu pārvaldība, personas datu aizsardzību un materiālo atbildību. Tomēr vienlaikus tā ir laba iespēja skolēniem gūt pieredzi ar līdz šim plaši neizmantotiem datoriem un atšķirīgu operētājsistēmu.

Sēdes noslēgumā komitejas sēdes dalībnieki atzina, ka ir svarīgi īstenot iniciatīvas galveno mērķi – panākt, lai ikvienam skolēnam, neatkarīgi no ģimenes materiālā stāvokļa, ir iespēja piedalīties mācību procesā, šim nolūkam izmantojot arī datoru, kas jo īpašu aktuāli ir Covid pandēmijas laikā, kad mācības periodiski notiek attālināti.

Sēdes videoieraksts šeit.

Dators ikvienam bērnam - IzM
Google chromebook pilotprojekts Rīgas pašvaldībā