Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ekonomikas ministrija kopā ar pašvaldībām meklēs risinājumus pieaugošo apkures rēķinu kompensācijai

Pieaugot energoresursu cenām, virknē pašvaldību paaugstināsies arī rēķini par apkuri, kas būtiski ietekmēs gan pašvaldības un to iestādes, gan arī iedzīvotājus. Pieaugot dažādu pakalpojumu, kā arī pārtikas un citu produktu cenām, virknei iedzīvotāju var būt grūtības nomaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus. Lai pārrunātu esošo situāciju, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs tikās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK)  priekšsēdētāju Aldu Ozolu un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadību.

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš norādīja, ka straujais elektroenerģijas un dabasgāzes cenu piegums atsevišķās Latvijas pašvaldībās ir radījis kritisku situāciju, prognozējot ļoti strauju pieaugumu apkures rēķiniem šajā sezonā, kas radīs papildu slogu daudzām mājsaimniecībām, kuras rēķinus apmaksāt nespēs.

No šī gada 1. oktobra situācija ir mainījusies, jo kurināmā cenu izmaiņas ir lielas un atsevišķās pašvaldībās tarifi ir palielinājušies, skaidroja SPRK priekšsēdētāja. Siltumenerģijas uzņēmumi, kas noslēguši ilgtermiņa līgumus par kurināmā piegādi, cenas pieaugumu šobrīd neizjūt. Vienlaikus tie uzņēmumi, kuri līgumus par kurināmā piegādi izvēlējušies slēgt uz neilgu termiņu, energoresursu, jo īpaši gāzes, sadārdzinājumu izjūt un turpinās izjust atbilstoši tirgus tendencēm, kas likumsakarīgi noved pie tarifu pārskatīšanas un to sadārdzināšanās.

Ekonomikas ministrs informēja, ka valdība jau ir apstiprinājusi palielinātu atbalstu mazaizsargāto iedzīvotāju grupām elektrības rēķinu apmaksai jau sākot ar šā gada novembri. Un šobrīd kopā ar pašvaldībām un citām atbildīgajām iestādēm ir jādomā par mērķētu atbalstu mazturīgām mājsaimniecībām arī apkures rēķinu segšanai.

“Kā objektīvu atbalsta risinājumu siltumenerģijas tarifu pieauguma rezultātā rādītās enerģētiskās nabadzības riska mazināšanai Ekonomikas ministrija piedāvā noteikt sabiedrībai  pieņemamā siltumenerģijas tarifa slieksni jeb mediānu. Balstoties uz mediānas vērtību, sadarbībā ar pašvaldībām un atbildīgajām iestādēm sociālajos jautājumos ir jāizstrādā finansiāls atbalsta mehānisms, lai daļēji segtu siltumenerģijas izmaksas maznodrošinātām sabiedrības grupām vietās ar paaugstinātām siltumenerģijas cenām,” norāda Jānis Vitenbergs.

Vienlaikus ministrs kā vienu no risinājumiem siltumenerģijas tarifu mazināšanai nākotnē minēja siltumapgādes sistēmu modernizāciju. Nākamajā Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas periodā Ekonomikas ministrija ir paredzējusi finansējumu 56,5 miljonu eiro apmērā atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanai un energoefektivitātes paaugstināšanai centralizētajā un individuālajā siltumapgādē un aukstumapgādē, kas būs būtisks atbalsts siltumapgādes modernizācijai un zaļā kursa īstenošanai.