Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ministru kabinets atbalsta priekšlikumu segt pašvaldībām pusi mājokļa pabalsta izmaksu

Ministru kabinets otrdien, 21.decembrī, atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rosinātās izmaiņas "Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā", kas noteiks, ka valsts uz laiku no 2022.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 31.maijam nodrošinās pašvaldībām mērķdotāciju 50% apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalstam.

Likumprojekts paredz:

1.           laika posmā no 2022.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 31.maijam piemērot paaugstinātu koeficientu garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai, aprēķinot mājokļa pabalstu atsevišķām mērķgrupām,

2.           nodrošināt valsts mērķdotāciju pašvaldībām 50 procentu apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai, kas radušies laikposmā no 2022.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 31.maijam.

Atbalstītais likumprojekts kā īstermiņa (krīzes) risinājums tika izstrādāts LPS izveidotā darba grupā, piedaloties valstspilsētu un novadu pašvaldību ekspertiem, skatīts LPS  Veselības un sociālo jautājumu un Tautsaimniecības komitejas 2021.gada 27.oktobra kopsēdē ar labklājības ministra Gata Eglīša piedalīšanos, LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas 2021.gada 10.novembra sēdē, kā arī īstermiņa (krīzes) risinājums atbalstīts LPS Valdes 2021.gada 9.novembra sēdē, kurā piedalījās labklājības ministrs.

Priekšlikums tapis, ņemot vērā izveidojušos situāciju: būtiski pieaug iedzīvotāju izdevumi par mājokli, līdz ar to arī pašvaldību izdevumi mājokļa pabalsta nodrošināšanai, kā arī valsts budžeta līdzfinansējums GMI un mājokļa pabalstam 30 % apmērā plānots sākot no 2023.gada. Vienlaikus, atbilstoši vienošanās ar Labklājības ministriju, nepieciešams 2022.gada 1.pusgadā izvērtēt  kopš 2021.gada 1.jūlija ieviesto vienoto mājokļa pabalsta regulējumu un tā piemērošanu,  un izstrādāt ilgtermiņa risinājumus attiecībā uz materiālās situācijas izvērtēšanas nosacījumiem, koeficientu noteikšanu noteiktiem mājsaimniecību veidiem u.c., kas būtu ieviešami no 2023.gada, tai skaitā ņemot vērā plānoto ikgadējo minimālo ienākumu sliekšņa pārskatīšanu no 2023. gada.

Galīgais lēmums vēl jāpieņem Saeimas sēdē.