Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis: Jādara viss, lai krīzē Latvija atkal nepazaudētu cilvēkus

Foto: Kristaps Kalns, Diena

"Patlaban lēšam, ka nākamajā apkures sezonā problēmas ar apkures rēķinu apmaksu bez valsts atbalsta varētu rasties 50-55% mājsaimniecību. Sliktākais šajā situācijā ir tas, ka ierasti mēs šādu problēmu gadījumā runājam par maznodrošinātām, trūcīgām personām, taču nākamajā apkures sezonā grūtības var rasties ne tikai šiem cilvēkiem, bet arī citiem cilvēkiem, kuru ienākumi ir salīdzinoši nelieli," intervijā laikraksta "Diena" žurnālistam Guntaram Gūtem pauž Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa doto uzdevumu Labklājības ministrijai sagatavot priekšlikumus, kā palīdzēt iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā un kā segt inflācijas straujo kāpumu. G. Kaminskis uzsver, ka ir svarīgi, lai valsts skaidri pasaka, kā tiks palielināti ienākumi tiem, par kuriem jau patlaban ir skaidrs, ka ar viņu zemajiem ienākumiem palīdzību noteikti vajadzēs. Proti, lai šai iedzīvotāju grupai vispār nebūtu jādodas uz sociālo dienestu lūgt atbalstu. Tas būtiski atvieglotu sociālo dienestu darbu. Un attiecīgi uz sociālo dienestu ietu tie cilvēki, kuriem nepieciešamība pēc atbalsta radusies tikai šajos apstākļos.

Izstrādājot atbalsta mehānismus, ir precīzi jādefinē, kas ir mājsaimniecība, par ko tiek runāts, jākonstatē, kas dzīvo mājsaimniecībā un tad, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta sistēmu - veikt automātiskus aprēķinus un izdarīt slēdzienu par personu kvalificēšanos kritērijiem. "Šodien nav tāda mehānisma, tāpēc būtu vasarā pie tā intensīvi jāstrādā, nevis jāgaida līdz rudenim un jādomā par 2023.gadu," uzsver LPS priekšsēdis.

Visu interviju iespējams izlasīt zemāk esošajā pielikumā.

Intervija laikrakstam "Diena"