Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un Ekonomikas ministrija vienojas šovasar izstrādāt mehānismus apkures cenu vienkāršotai kompensēšanai

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Ekonomikas ministrijas (EM) ikgadējās sarunās vienojās, vēl šajā vasarā pēc iespējas ātrāk ir nepieciešams izstrādāt piemērotākos risinājumus, kā atvieglot atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu, lai tas nepārslogo pašvaldību sociālos dienestus.

Pārrunājot energoresursu pieejamību pašvaldībām jaunajā apkures sezonā, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis aicināja ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni iestāties par to, lai vēl līdz rudenim tiek atrasti piemērotākie risinājumi un novērstu tās neskaidrības, kādas ir saistībā ar atbalsta piešķiršanas mehānismiem. Gadījumā, ja atbalsta piešķiršana notiks manuāli, apstrādājot iedzīvotāju iesniegumus, pašvaldību sociālie dienesti būs pārslogoti, savukārt atbalsts tiks sniegts novēloti, kas ietekmēs gan iedzīvotāju maksātspēju un apkures komersantu finanšu stabilitāti.

LPS arīdzan pieņēma zināšanai EM informāciju par sagatavotajiem priekšlikumiem, kā kompensēt apkures cenu sadārdzinājumu šī gada rudenī un ziemā, kā arī saņēma apliecinājumu, ka ar pašreizējiem gāzes krājumiem būs pietiekami, lai nodrošinātu mājokļu apkuri.

Sarunu laikā LPS un EM pārrunāja biznesa inkubatoru attīstību, kur abas puses bija vienisprātis, ka ir jāizmanto iespēja piesaistīt finansējumu biznesa inkubatoru tīkla paplašināšanai, lai nosegtu visu Latvijas teritoriju. Patlaban Latvijā darbojas 21 biznesa inkubators, tostarp to atbalsta vienības, savukārt nākotnē ir plānots izveidot vismaz četrus jaunus inkubatorus. LPS izteica atbalstu Ekonomikas ministrijas iecerei nākamā gada budžetā paredzēt papildu finansējumu biznesa inkubatoru tīkla attīstībai.

Jautājumā par zemas īres maksas mājokļu būvniecības atbalsta programmas īstenošanu ministrija informēja par progresu attiecībā uz programmas progresu un aicināja pieteikties programmas teritoriālajā tvērumā iekļautās pašvaldības sadarboties dokumentācijas izstrādē. Savukārt LPS priekšsēdis rosināja nākotnē domāt par papildu līdzekļu piesaisti un teritorijas paplašināšanu, lai finansējums ir pieejams pašvaldībām, kurās tiešām ir nepieciešami zemas īres maksas mājokļi. Tāpat LPS pieņēma zināšanai EM informāciju par sociālo mājokļu programmas atjaunošanu un īstenošanu.

Tāpat abpusēja vienošanās panākta, ka ir nepieciešams paredzēt kompensācijas vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu, precīzi definējot maksājumu kārtību un maksājumu apmēru. Ekonomikas ministrija sadarbosies ar Latvijas Pašvaldību savienību attiecīgo Ministru kabineta noteikumu izstrādē, tāpat arī regulējuma izstrādē par vēja un citu pie elektroenerģijas pārvades tīkla pieslēgto atjaunīgo energoresursu elektroenerģijas ražošanas jaudu (elektrostaciju) demontāžas kārtību un normatīvo aktu, kas reglamentē trokšņu, mirguļošanas un zemfrekvences skaņas ietekmes novērtējumu uz cilvēka veselību. Saistībā ar alternatīvo enerģijas resursu attīstību, tostarp vēja parku attīstību EM uzsvēra, ka normatīvajam regulējumam ir jābūt tādam, lai tiktu sasniegti pēc iespējas labāki rezultāti, neuzliekot papildu šķēršļus vēja parku veidošanai.

Šobrīd Latvijā nepastāv īpašs regulējums energokopienām, lai gan jau pašlaik  vairākām daudzdzīvokļu mājām līdz ar renovāciju ir uzstādītas arī AER iekārtas saules enerģijas kolektīvajam pašpatēriņam, kā arī dažādu projektu ietvaros paplašinās AER izmantošana mājsaimniecībās un uzņēmumos. Patlaban vēl neatrisināts jautājums ir par energokopienu darbības modeli, kur nepieciešams rast risinājumus, lai šādas kopienas varētu reāli darboties. Gan LPS, gan EM pauda gatavību kopīgi sadarboties un meklēt iespējami labākos darbības modeļus.