Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību vadītāji ar augsta līmeņa civilās aizsardzības ekspertiem diskutēs par krīžu vadības uzlabošanu

Lai pārrunātu pašvaldību lomu civilās aizsardzības sistēmā, kā to sakārtot, lai katrs iesaistītais zinātu, kā rīkoties krīzes brīdī un kā to vadīt, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) trešdien, 22.februārī, organizē pašvaldību vadītāju un augsta līmeņa civilās aizsardzības ekspertu diskusiju.

Šonedēļ, 24.februārī, aprit gads, kopš Krievija iebruka Ukrainā, kas Latvijai nozīmēja ne tikai militārās un humanitārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, bet arī bēgļu uzņemšanu, izmitināšanu un sociālās palīdzības sniegšanu, ko nodrošināja pašvaldības. Tāpat pašvaldībām bija liela loma Covid-19 krīzes pārvarēšanā. Tomēr nereti šādi krīzes brīži ir saistīti ar neskaidrību – kāda ir katra iesaistītā loma, pilnvaras. Visaptveroša valsts aizsardzības sistēma paredz ne tikai bruņoto spēku atbildību un pilnvarojumu nodrošināt svarīgu funkciju darbību, bet arī citu valsts pārvaldes institūciju, nevalstisko organizāciju,  pašvaldību,  privātpersonu un citu pušu atbildību un iesaisti valsts aizsardzībā un aizsardzības plānošanā jau miera laikā. Tādēļ izšķiroša loma ir definēt pašvaldību civilās aizsardzības komisiju vietu un lomu visaptverošā valsts aizsardzībā.

Diskusijā piedalīsies Latvijas pašvaldību vadītāji, kā arī civilās aizsardzības eksperti: Saeimas Aizsardzības, Iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sekretārs Jānis Skrastiņš, Saeimas Visaptverošas  valsts aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs Igors Rajevs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra Vecākais politikas un pētījumu koordinators Jānis Karlsbergs, Latvijas drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, Latvijas Universitātes padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, Aizsardzības ministrija valsts sekretārs Jānis Garisons un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Aicinātie eksperti dalīsies pārdomās par civilās aizsardzības darbības mērķiem militāra iebrukuma gadījumā, pašvaldību vietu un lomu visaptverošas  valsts aizsardzības sistēmā, civilmilitārās sadarbības veicināšanu reģionos, kā arī par starpinstitūciju sadarbības platformas veidošanu un civilās aizsardzības plānošanu pašvaldībās. Pasākuma otrajā daļā plānota diskusija par to, kādi pasākumi militāras krīzes gadījumā ietverami pašvaldību civilās aizsardzības plānā.

Šī būs pirmā politiskā līmeņa diskusija par civilās aizsardzības jautājumiem, lai LPS un pašvaldības varētu sniegt atbalstu visaptverošas un efektīvas civilās aizsardzības sistēmas iedzīvināšanā valstī, kas jo īpaši būtiski ir laikā, kad ir nestabila ģeopolitiskā situācija.

Tikšanās sāksies plkst.13, un tā notiks LPS telpās