Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārā pašvaldībām sniegta detalizēta informācija par aizņēmumiem un galvojumiem 2023.gadā

Foto: Pixabay

Otrdien, 7.martā, norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sadarbībā ar finanšu ministriju organizēts seminārs pašvaldībām par pašvaldību aizņēmumiem un galvojumiem 2023.gadā.

Seminārā Finanšu ministrijas ekspertes Inta Komisare un Baiba Tisenhofa sniedza pašvaldībām informāciju par jaunu aizņēmumu un galvojumu iespējām augstu saistību gadījumā, proti, kādi ir nosacījumi, ja pašvaldības saistības pārsniedz 20%, un tā vēlas uzņemties jaunas aizņēmuma un galvojuma saistības.

Detalizēti tika izklāstītas pašvaldību iespējas aizņemties izglītības jomā. Vidēja termiņa aizņēmumi ar izņemšanu 2023.-2025.gadā būs pieejami jauna bērnudārza būvniecības vai esošā paplašināšanas investīciju projektiem ar mērķi samazināt rindas, izglītības iestādes investīciju projektiem ilgtspējīgas pamatizglītības un vidējās izglītības īstenošanai. Tāpat pašvaldībām būs pieejams finansējums skolēnu pārvadāšanai domāta transporta iegādei.

Pašvaldībām būs iespēja aizņemties līdzekļus ceļu būvniecības projektiem, tajā skaitā projektā paredzēto inženiertīklu izbūvei.

Īpaši svarīga sadaļa ir aizņēmumi pašvaldības noteikto prioritāro investīciju projektu īstenošanai. Pašvaldībām būs iespēja aizņemties ne vairāk kā četriem prioritārajiem projektiem. Rīgas valstspilsētai maksimālā aizņēmumu summa visiem projektiem ir noteikta 6 miljonu eiro apmērā, savukārt pārējām pašvaldībām - 1,5 miljonu eiro apmērā. Pašvaldības līdzfinansējumam ir jābūt ne mazāk kā 15% no kopējās izmaksu summas.

Semināra noslēgumā Finanšu ministrijas ekspertes sniedza ieteikumus pašvaldību domes lēmumu sagatavošanai prioritārā investīciju projekta īstenošanai un kas būtu jāņem vērā aizņēmumu ņemšanai.

Semināra videoierakstu var noskatīties ŠEIT.

Prezentācija par 2023.g. aizņēmumiem, galvojumiem
Ieteikumi aizņēmuma pieprasījuma izstrādei
Ieteikumi domes lēmumam par aizņēmumu ņemšanu
Ieteikumi domes lēmumam par galvojuma sniegšanu
Ieteikumi galvojuma pieprasījuma izstrādei