Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēdē izskatīja izglītības, reģionālās attīstības, enerģētikas un drošības jautājumus

Šī gada 6.jūnijā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde izskatīja izglītības, reģionālās attīstības, enerģētikas, klimata un drošības jautājumus. Sēdē par aktualitātēm nozarē informēja un uz jautājumiem atbildēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks un klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars.

Sēdes laikā R.Čudars klātesošos informēja par izmaiņām enerģētikas jomā un izvirzītajiem mērķim klimata neitralitātes jomā. Viņš uzsvēra, ka notiek ražošanas transformācija, enerģētika saistīta ar sociālo jautājumu risināšanu, jo izmaksas atstāj iespaidu uz mājsaimniecībām. Valdības uzdevums risināt šo jautājumu, izskatot atbalsta iespējas, regulējumu u.c. Tāpat ministrs atklāj aktuālo informāciju par virzību elektrokopienu attīstībā un iespējamo tiesisko ietvaru. Viņš akcentē arī izaicinājumus transporta jomā un izvirzītajiem mērķiem klimata neitralitātes jomā. Aicina pašvaldības uz dialogu uniesaisti minēto jautājumu risināšanā.

Savukārt M.Sprindžuks akcentēja trīs galvenos Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas darbības virzienus – digitalizācija, reģionālā politika un zaļais kurss. Digitalizācijas jomā iespējams mazināt birokrātisko slogu, pārskatot grāmatvedības sistēmas, digitālās platformas, centralizējot iepirkumus u.c. Tāpat viņš akcentēja prioritātes reģionālajā politikā, vēlas iedibināt strukturētu dialogu starp ministrijām un plānošanas reģioniem sākotnēji par publisko pakalpojumu tīkliem - veselības un izglītības jomā. Plānojot reformas būtisks esot reģionālais griezums, redzējums. Viņaprāt, efektīvākais ir starpnozaru sadarbības modelis, kad ministrijas kopīgi ar pašvaldībām plānošanas reģionu padomēs risina būtiskus jautājumus. Tāpēc izveidojis Konventu, lai saņemtu visu nepieciešamo informāciju par reģioniem.

Sēdes turpinājumā Valsts Drošības dienesta pārstāvji informēja par paaugstināta riska pasākumu plānošanu, organizēšanu un nodrošināšanu. Aicina pašvaldības uz turpmāku sekmīgu, ciešu sadarbību un pievērst uzmanību izmaiņām likumdošanā par drošības nodrošināšanu publiskos pasākumos, kurā dalībnieku skaits ir virs 5000 apmeklētāju.

LPS Valdes sēdē norisinājās arī diskusija par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvāto skolu tīkla reformu. LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure informēja klātesošos par darba grupas Par bērncentrēta un cilvēkresursu efektīva skolu tīkla izveidi darbības rezultātiem. LPS Valde pieņēma lēmumu aicināt ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu jau tuvākajā laikā tikties ar LPS vadību, lai uzklausītu pašvaldību viedokli, redzējumu un iespējamos risinājumus IZM piedāvātajai skolu tīkla reformai, lai kopīgi panāktu valstiski labāko rezultātu.

Visbeidzot sēdes izskaņā LPS padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos Guntars Krasovskis informēja klātesošos par ieguldīto darbu u sasniegtajiem rezultātiem informācijas tehnoloģiju (IT)  nozarē kopā ar pašvaldību IT speciālistiem. Lai sekmīgi nodrošinātu IT jomas attīstibu un piesaistītu nepieciešamās investīcijas, viņš akcentēja nepieciešamību veidot kopīgu platformu, lai efektīvi risināju minētos jautājumus dažādos formātos. LPS Valde pieņēma lēmumu atbalstīt Pašvaldību informācijas tehnoloģiju asociācijas izveidi.