Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS sarunu festivālā LAMPA diskutēja par reformām un klimata izaicinājumiem

Foto: Cēsu novada pašvaldība

Foto: Valters Kinna

Šī gada 10.jūnijā, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis un LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos Sandra Bērziņa Cēsīs piedalījās sarunu festivālā LAMPA.

G.Kaminskis piedalījās diskusijā Divi gadi pēc reformas vai aizmirstie laiki, ko rīkoja Cēsu novada pašvaldība. Pie sarunu galda arī vides un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, 13.Saeimas deputāts Juris Pūce, domnīcas PROVIDUS vadošā pētniece Līga Stafecka

Sarunu festivāls LAMPA informē par diskusiju: vai 700 dienas ir pietiekams laiks, lai mēs dzīvotu pa jaunam – pa jaunam labi? Aptuveni tik ilgs laiks pagājis kopš iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas. Praksē reforma samazināja novadu skaitu teju par divām trešdaļām, mainījusi robežas, palielinājusi pašvaldību naudas makus, centralizējusi funkcijas, samazinājusi deputātu skaitu un administratīvās izmaksas. Ko tas mainījis iedzīvotājiem un novada attīstībai? Diskusijā norisinājās saruna, kā zem viena jumta sadzīvo apvienoto pašvaldību darbinieku dažādā izpratne par pārvaldes modeļiem, budžeta plānošanu, izglītības tīklu, kultūru un attīstību kopumā. Izskanēja arī retorisks jautājums - kāda būs nākamā novadu reforma.

Savukārt S.Bērziņa piedalījās diskusijā Klimata krīzes ēnā: vai mākam (sa)dzīvot (g)ar ūdeņiem. Sarunas dalībnieki diskutēja, kā atrast līdzsvaru starp cilvēka vajadzībām un dabu. Tās laikā centās rast atbildēt uz sekojošiem jautājumiem: Kā dzīvi gar ūdeņiem ietekmēs klimata pārmaiņas, un kā tām pielāgoties? Cik ļoti esam gatavi pārveidot upju un ezeru krastus, lai nodrošinātu savas mājas pret applūšanu? Vai gribam saglabāt arī upju dabisko tecējumu, neapbūvētus krastus, palienes un purvus? Kāda šīm ekosistēmām ir loma plūdu riska un klimata pārmaiņu mazināšanā, un kā labāk sadzīvot ar tām? Diskusijā piedalījās žurnālisti, zinātnieki, vides eksperti, valsts pārvaldes speciālisti.