Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS rīkotā pasākumā diskutē par Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu, nepārtrauktību

Šī gada 14.martā Ulbrokas kultūras centrā Ulbrokas pērle Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) rīkoja Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanai veltītu pasākumu. Tas notiks paplašinātās LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdes ietvaros, līdz ar to tika pārrunātas arī citas būtiskas aktualitātes kultūras jomā. Sēdi vadīja komitejas priekšsēdētāja, Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne.

Pasākumu atklāja Ropažu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. Viņš uzsvēra, ka valdības līmenī sarunās par izmaiņām izglītības jomā un skolu tikla reformu jāpiedalās arī kultūras ministrei, domājot par interešu un profesionālās ievirzes izglītības nākotni.

Ar klātesošajiem tikās un uz jautājumiem atbildēja arī kultūras ministre Agnese Logina. Viņa uzsvēra, ka Dziesmu un deju svētki ir mūsu kultūras lepnums un neatņemama nacionālās identitātes sastāvdaļa. Tie ir Latvijas Kultūras kanona vērtība un ierakstīti arī UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā. Viņa arī norādīja, ka visiem iesaistītajiem svarīgi kopā izveidot ilgtspējīgu svētku organizēšanas modeli.

Pasākumā kultūras nozares amatpersonas un eksperti runāja par kultūrizglītības un interešu izglītības lomu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, kā arī minēto svētku tradīcijas procesa saglabāšanas un attīstības plānu. Tāpat tika izskatīts māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas modelis.

Kultūras ministres padomniece Signe Grūbe pieteica valdības izvirzītās prioritātes Dziesmu un deju svētku tradīcijas nepārtrauktības nodrošināšanā – Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju atalgojuma reformu, nepieciešamību konsolidēt resursus un uzkrāto pieredzi svētku organizēšanā.

Par profesionālās ievirzes kultūrizglītības un interešu izglītības lomu un šī brīža situāciju Dziesmu un deju svētku tradīcijas turpināšanā klātesošos informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktores vietnieks kultūrizglītības jautājumos, Kultūrizglītības nodaļas vadītājs Andis Groza un Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra Sadarbības atbalsta departamenta direktore Agra Bērziņa.

Atbilstoši Valdības deklarācijas rīcības plānā ietvertajam - noteikt līdzvērtīgu valsts finansējuma daļu (mērķdotāciju) māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, stiprinot dziesmu un deju svētku tradīcijas ilgtspēju un tās saglabāšanā iesaistīto speciālistu un pēctecību - LNKC Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna pašvaldību pārstāvjiem vēlreiz prezentēja Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju darba samaksas modeli un informēja par šī modeļa izstrādes procesa statusu. 2024. gada valsts budžeta izstrādes gaitā tika lemts Dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformai piešķirt papildu finansējumu 1,2 miljonu eiro apmērā. Tā izmaksa kolektīvu vadītājiem tiks veikta pēc konceptuālā ziņojuma “Par māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojumu” saskaņošanas un apstiprināšanas valdībā š.g. jūnijā.

Sēdes laikā LPS sistēmu analītiķis Jānis Upenieks prezentēja jaunā pedagogu atalgojuma modeļa Programma skolā iespējamo ietekmi uz profesionālās ievirzes mūzikas un mākslas skolām, ko parāda dažāda veida dati LPS izstrādātajā interaktīvajā kartē. Karte un tās lietošanas instrukcija pieejama ŠEIT.

Savukārt par Dziesmu un deju svētku tradīcijas procesa saglabāšanas un attīstības plānu pastāstīja Dziesmu svētku biedrības pārstāve Vita Timermane – Moora, atklājot galvenos stratēģiskos virzienus svētku ilgtspējā, kā arī akcentējot latviešu tautasdziemsas nozīmi un pamatu Dziesmu svētku reperuārā.

Pasākumā klātesošos ar notikumu ciklu Latviešu Grāmatai 500 iepazīstināja Pauls Daija, Latvijas Nacionālā bibliotēkas vadošais pētnieks.

Visbeidzot sēdes noslēgumā norisinājās kultūras nozares un pašvaldību pārstāvju diskusija, viedokļu apmaiņa par aktualitātēm kultūras jomā.

Latvijas Pašvaldību savienība

Kultūras ministrija

Kultūras ministres padomniece Signe Grūbe - aktualitātes kultūras jomā, dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšana
Valsts izglītības satura centra Sadarbības atbalsta departamenta direktore Agra Bērziņa - Interešu kultūrizglītības loma Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā
LNKC Kultūrizglītības nodaļas vadītājs Andis Groza - Kultūrizglītības un interešu izglītības loma Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā
Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte - māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas modelis
Dziesmusvētku biedrība Vita Timermane-Moora, Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības plāns 2024. - 2028.gadam
LNB pētniecības vadītājs Pauls Daija - Norišu cikls “Latviešu grāmatai 500”