Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Bērni un jaunieši gatavi veidot skaistāku Latviju

Mācību klases āra vidē, kukaiņu un gulbju māju izveide, ēku apgleznošana, oriģināli vides objekti un āra spēles, vērienīgas puķu dobes, dabas takas ar sajūtu elementiem, dažādi apzaļumošanas darbi – tās ir tikai dažas no skolēnu piedāvātajām vides labiekārtošanas un izdaiļošanas idejām, kas iesniegtas vides iniciatīvā "100 darbi Latvijai” ar mērķi sapost Latviju simtgades svinībās.

Vides darbu idejas iesniegtas "100 darbi Latvijai” skolu konkursa 1. posmā, kurā piedalās vairāk nekā 700 1.-12. klašu audzēkņu. Kopā konkursā saņemti 38 izstrādāti vides darbu projekti ar aprakstiem, vizualizācijām un telpiskiem maketiem. Izvērtējot darbu idejas un skiču kvalitāti, konkursa žūrija ir noteikusi trīs 1. posma laureātus, kas saņems gardumu grozu no veikalu tīkla RIMI:

- 10.–12. klašu grupā par uzvarētājiem noteikti Rugāju novada vidusskolas 10.-12. klases skolēni par ieceri Rugāju pagasta centrā labiekārtot apģērbu maiņas vietu “Atver skapi!”. Ēkā, kur šobrīd atrodas apģērbu maiņas punkts, tiks veikts telpu kosmētiskais remonts, kā arī jaunieši apņēmušies izgatavot un pagastā izvietot plakātus ar skanīgu saukli, aicinot iedzīvotājus sakārtot savus drēbju skapjus un nevajadzīgo nest uz apģērbu maiņas vietu “Atver skapi!”. Tāpat ieplānots ciemos uzaicināt ekoloģiskās modes mākslinieci Velgu Krukovsku, lai kopīgi rīkotu modes skati no lietoto apģērbu kolekcijas, kā arī organizēt bezmaksas Andeli Mandeli.

- 5.–9. klašu grupā uzvarējusi Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas 6.b klase par ieceri izgatavot un Valkas pilsētas dīķī uzstādīt “Gulbju māju”. Gadu no gada Valkā ierodas gulbju pāris, kas priecē gan pieaugušos, gan bērnus. Šie cēlie putni kļuvuši par visas pilsētas mīluļiem, un skolēni apņēmušies tiem radīt jauku mājvietu. Kopā ar pašvaldības speciālistiem un ornitologu veikts rūpīgs izpētes darbs un tiks izstrādāts profesionāls gulbju mājas – ligzdas makets.

- 1.–4. klašu grupā par laureātiem atzīta Saulkrastu vidusskolas 4.a un 4.b klase par ieceri skolas teritorijā izveidot “Zaļās klases” – mācību klases āra vidē, kurās labos laikapstākļos varēs zīmēt, gleznot, veikt dažādus eksperimentus, stādīt un kopt augus. Zaļo klašu ierīkošanai tiks izgatavoti galdi un soli, dekoratīvā siena no koka stumbriem, kā arī, izmantojot paletes, izveidos oriģinālu ziedu stādīšanas un kopšanas vietu. Taps arī galda spēles, mākslas stūrītis, pie kokiem tiks izvietoti putnu būrīši un barotavas, kā arī bērni uzstādīs lielo āra termometru, saules pulksteni un trīs atkritumu šķirošanas konteinerus. Tāpat skolēni apņēmušies ierīkot ugunskura vietu un dārzu pēc senajām latviešu metodēm - augstajā komposta dobē.

Līdz 2. maijam norisinās konkursa 2. posms - skolēni veic sagatavošanās darbus un pavasarī īstenos izstrādātās idejas, darbos iesaistot arī savus vecākus un vecvecākus, skolotājus, pašvaldības un vietējos uzņēmējus. Konkursa noslēgumā žūrija vērtēs paveikto darbu rezultātu – izcilību, vērienīgumu un radošumu. Galvenajā balvā mazākie (1.-4. klašu grupas laureāti) saņems aizraujošas ekskursijas Rīgā, bet lielākie (5.-9. un 10.-12. klašu grupu laureāti) dosies Tallink jūras ceļojumā uz Stokholmu.

Kopumā vides iniciatīvā “100 darbi Latvijai”, ko par godu Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadei īsteno atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "ZAAO”, pieteikti jau vairāk nekā 130 dažādi vides labiekārtošanas, izdaiļošanas un izglītības darbi. Par labajiem vides darbiem uzzināt, kā arī savu darbu pieteikt var vietnē www.100darbilatvijai.lv.

Papildu informācijai: Līga Ivanova (26464686; info@100darbilatvijai.lv).