Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Apaļā galda diskusija par atkritumu samazināšanu

30. maijā biedrība “homo ecos:” sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību organizēja pasākumu pašvaldību un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvjiem par atkritumu samazināšanas iespējām Latvijas pašvaldībās.

Pasākuma ievadā “homo ecos:” pārstāve Lilija Apine sniedza ieskatu zero waste jeb bezatkritumu pieejas konceptā – kādus principus šī pieeja ietver un kādus papildu labumus vietējām kopienām rada atkritumu radīšanas samazināšana.

LPS padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe uzsvēra iespējas un nepieciešamību pašvaldībām veicināt aprites ekonomiku, kā arī dalītās atkritumu vākšanas sistēmas ekonomisko izdevīgumu.

Ārvalstu viesis Francijas pilsētas Rubē deputāts Aleksandrs Garsēns iepazīstināja ar veiksmes stāstu par to, kā viņa pilsēta kļuva par zero waste pilsētu, kādus soļus pašvaldība veica un kādus pasākumus īstenoja, lai ievērojami samazinātu atkritumu radīšanu. Viņš uzsvēra, ka bezatkritumu dzīvesveids uzlabojis vietējo iedzīvotāju pirktspēju, palīdzot arī vietējai ekonomikai. Savukārt Linda Bilsens no ASV sniedza ieskatu vietējo kopienu aktivitātēs kompostēšanas risinājumu ieviešanā bez pašvaldību vai valdības atbalsta. Viņa pastāstīja gan par dažādiem kompostēšanas veidiem, gan dažādajiem modeļiem, kas tiek īstenoti, lai notiktu organisko atkritumu dalīta vākšana, kompostēšana un radušā substrāta realizēšana.

Savā pieredzē par pārmaiņu ieviešanu vietējā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā dalījās arī vairākas pašvaldības un atkritumu apsaimniekotāji. SIA “Madonas namsaimnieks” valdes loceklis Osvalds Lucāns pastāstīja par sadzīves konteineru slēgšanu pie daudzdzīvokļu mājām, atkritumu svēršanu, atkritumu šķirošanas popularizēšanas pasākumiem, kā arī par maisu sistēmas ieviešanu šķirotajiem atkritumiem. SIA “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics iepazīstināja ar pirmajiem rezultātiem pēc sadzīves atkritumu svēršanas sistēmas ieviešanas Jūrmalā, kā arī ar to saistītajiem sarežģījumiem. Ādažu novada pašvaldības pārstāvis Ivo Bērziņš un SIA “Eco Baltia vide” pārstāve Kristīne Grapmane dalījās pieredzē par organisko atkritumu dalītas savākšanas konteineru ieviešanu Ādažos.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki aktīvi iesaistījās diskusijās par aprites ekonomikas veicināšanas iespējām un aktuālu jautājumu apspriešanā, vienojoties par nepieciešamību cieši sadarboties risinājumu rašanā, kā arī regulāri tikties līdzīga veida diskusijās.

Biedrība “homo ecos:” iepazīstināja ar nesen sagatavoto konspektīvo brošūru “Ceļvedis pašvaldībām bezatkritumu sabiedrības veidošanā”, ko līdzfinansējusi Ziemeļvalstu Ministru padome. Tas ir materiāls iedvesmai un idejām, ar ko sākt, kādus soļus un pasākumus citas pašvaldības Eiropā īstenojušas ceļā uz bezatkritumu sabiedrību. Brošūras elektronisko versiju iespējams lejupielādēt šeit.

Vairāk lasiet šeit.

Video no pasākuma divās daļās:

https://www.youtube.com/watch?v=r-q5vhjAJcM&t=2s;

https://www.youtube.com/watch?v=v8LAQgIQUpA&t=1s.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece lauku attīstības jautājumos