Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspils pilsētas pašvaldība attīsta viedās aprūpes pakalpojumu

Ventspils pilsētas Sociālais dienests sadarbībā ar Ventspils Digitālo centru turpina darbu Eiropas Savienības līdzfinansētā Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā "Apvienotais kompetences centrs viedai veco ļaužu aprūpes sociālo pakalpojumu attīstībai”, kas tiek īstenota  kopā ar galveno sadarbības partneri ‒ Klaipēdas Universitāti.

Projekts paredz attīstīt un ieviest jaunu, mūsdienīgu elektronisko aprūpes pakalpojumu, kas paildzinātu senioru neatkarību, sniedzot drošības izjūtu un iespēju ilgāk dzīvot savos mājokļos.

Pakalpojums ietver sensoru komplekta uzstādīšanu personas dzīvesvietā, kas automātiski spēj atpazīt kritiskas un bīstamas situācijas un nodrošina datu tālāku pārraidīšanu, tādēļ tā saņēmēja dzīvesvietā nepieciešams bezvadu interneta pieslēgums (Wi‒Fi). Informācija par trauksmes situācijām tiek nosūtīta uz atbalsta personas (tuvinieka, aprūpētāja) viedtālruni vai datoru.

Ierīcē iebūvēts kritiena atpazīšanas sensors, kā arī dūmu, tvana un propāna gāzes, putekļu, skaņas, mitruma un ogļskābās gāzes sensori. Lai izsauktu palīdzību, seniors var nospiest panikas pogu. Pēc panikas pogas nospiešanas automātiski tiek informēta atbalsta persona.

Jaunās ierīces testa režīmā pašlaik uzstādītas 25 sociālā aprūpes nama "Selga” iemītniekiem, tās plānots uzstādīt arī vairākiem Ventspils senioriem viņu dzīvesvietās.

Ventspils pilsētas Sociālais dienests turpinās informēt par citām aktivitātēm projekta "Apvienotais kompetences centrs viedai veco ļaužu aprūpes sociālo pakalpojumu attīstībai” ieviešanas gaitā.

Projekta kopējais finanšu apjoms ir 815 275 eiro, no tā Ventspils pilsētas iestāžu budžets – 412 000 eiro. 85% izmaksu segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 5% ir valsts budžeta dotācija, bet 10% ‒ Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Sagatavojusi Kristiāna Sluģevica,

Ventspils pilsētas Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste