Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Vidzemes projekta “Transports pēc pieprasījuma” vadītāju tikšanās ar Alūksnes novada iedzīvotājiem

Kā labāk risināt mobilitātes jautājumus laukos, kad arvien vairāk samazinās sabiedriskā transporta maršrutu skaits? Lai meklētu alternatīvas iespējas, Vidzemes plānošanas reģionā sākts projekts “Transports pēc pieprasījuma”. Tas nozīmē, ka, piezvanot dispečeram, cilvēks varētu pieteikt dienu un laiku, kad vēlas nokļūt, piemēram, novada centrā.

Pilotprojektu, kurā izmēģinās, kā darbojas transports pēc pieprasījuma, paredzēts īstenot Alūksnes un Mazsalacas novadā.

Šonedēļ projekta vadītāji un pašvaldības pārstāvji tikās ar Alūksnes novada iedzīvotājiem, lai pastāstītu, kā darbosies pilotprojekts, un atbildētu uz jautājumiem. Iepriekš tika apzināti iespējamie maršruti, kuros sabiedriskais transports vairs nekursē un cilvēkiem nav citas iespējas tikt uz novada centru. Rezultātā izvēlēti pieci pagasti – Mārkalnes, Ilzenes, Alsviķu, Veclaicenes un Jaunlaicenes –, kuros darbosies transports pēc pieprasījuma.

Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis pastāstīja, ka pilotprojekts parādīs, vai šāds transports ir vajadzīgs arī lauku apvidos, un uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai transports pēc pieprasījuma nedublētos ar sabiedrisko transportu, tādā veidā nekropļojot uzņēmējdarbību.

Projekta vadītāja Līga Puriņa-Purīte minēja, ka, projektam uzsākoties, papildus tam, ka reizi nedēļā konkrētajā dienā būs iespējams nokļūt novada centrā, varēs arī apmeklēt kultūras pasākumus, iepriekš piezvanot un vienojoties ar koordinatoru. Šobrīd tiek aprēķināta samaksa par šo pakalpojumu, un projektu vadītāja sola, ka to varētu pielīdzināt sabiedriskā transporta cenai, pievienojot 20–30 centus, bet informācija vēl tiks precizēta.

Šis ir tikai sākotnējais redzējums, kā pakalpojumu varētu organizēt, taču iespējamas izmaiņas, ja iedzīvotāju vajadzības atšķirsies no sākotnējā plāna. Gadījumā, ja kādā pagastā pakalpojumu neizmantos vai arī to vēlēsies saņemt cita pagasta iedzīvotāji Alūksnes novadā, teritorijas laika gaitā varētu mainīt.

Pirmie braucieni gaidāmi maijā vai jūnijā. Lai uzzinātu precīzu datumu, kad varēs pieteikt pirmos braucienus ar projekta “Transports pēc pieprasījuma” busiņu, iedzīvotāji aicināti sekot līdzi Alūksnes novada pašvaldības informācijai.

Sagatavojusi Sanita Pāsa,

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste