Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspils pilsētas dobēs pavisam drīz uzziedēs pavasara ziedi

Līdz ar siltāka laika iestāšanos Ventspilī no ziemas miega pamazām sāk mosties dažādas sīpolpuķes.

Lai netraucētu augt rudenī iestādītajām sīpolpuķēm, kas ar lielu sparu spraucas ārā no zemes, pagājušonedēļ ziedu skulptūras “Puķu govs” pakājē tika noņemta dekoratīvā šķelda. Kaut gan Ventspils lielākā ziedu skulptūra “Puķu govs” ir vēl ieziemota un apvilkta ar augsni stiprinošu BonTerra ģeopaklāju, zaigojot 7000 gaismas lampiņām, uzsākti augsnes atbrīvošanas darbi: no ziedu skulptūras puķu dobēm tiek noņemta krāsainā šķelda.

Domājot par pilsētas ziedu rotas daudzveidību, ik rudeni puķu dobēs tiek iestādīts tūkstošiem dažādu šķirņu, nokrāsu un veidu sīpolpuķu. Šāpavasara ziedonis dobēs ļaus uzziedēt 131 505 dažādu sīpolpuķu ziediem, pilsētu rotās arī 75 tūkstoši tulpju ziedu, vairāk nekā 15 tūkstoši narcišu, 8900 krokusu, teju 550 hiacinšu, 2100 anemoņu un 15 000 m2 gatavo sīpolpuķu miksu. Ziedošais skaistums pavasarī iepriecinās gan vietējos iedzīvotājus, gan arī pilsētas viesus.

Pavasara ziedu buķete tiks piepildīta ar jaunām krāsu gammām, dobes no jauna papildinot ar dažādu veidu un šķirņu tulpēm. Pagājušajā gada rudenī, gatavojoties jaunajam pavasarim, dobēs tika stādītas 13 220 agrās, 8540 agrās pildītās, 1200 vēlās, 21 715 Triumfa, 2170 Grega, 3630 daudzziedu, 6400 Kaufmaņa, 1730 lilijziedu un 15 120 Darvina hibrīda tulpes. Dažādo šķirņu tulpju sīpoli uz Ventspili atceļojuši no tulpju karalistes Holandes, un, kā redzams, Kurzemes augsne tiem ir kā radīta, jo ik pavasari pilsēta laistās visās varavīksnes krāsās.

Papildus sīpolpuķēm ik pavasari pilsētā tiek iestādīti arī vairāki tūkstoši viengadīgo pavasara puķu un uzstādītas pavasara puķu piramīdas. Savukārt maijā tiek uzsākta vasaras puķu stādīšana: vispirms sastāda figurālās puķu dobes, pēc tam puķes pakāpeniski stāda arī pilsētas apstādījumos, puķu dobēs un puķu podos.

25. martā pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” puķu sievas uzsāka pavasara puķu stādīšanu. Tilta dārzā Komunistiskā terora upuru pieminekļa pakājē tika iestādītas pirmās atraitnītes – tumši sarkanas un baltas.

Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde”, rūpējoties par Ventspils puķu dobēm, pasūtījusi 6100 atraitnītes, 380 prīmulas, 50 sniegpulkstenītes un 100 anemones, ko no 318 km tālās Jēkabpils piegādāja SIA “Sedumi”. Pavasara puķes plānots stādīt dobēs pie Tilta dārzā uzstādītā Komunistiskā terora upuru pieminekļa, pie teātra nama “Jūras vārti”, pie Bērnu pilsētiņas, pie puķu skulptūras “Basketbola bumba”, pie Pārventas puķu skulptūras “Mārītes”, pie Ziedu pulksteņa, kā arī citās Ventspils pilsētas dobēs.

Pavasara ziedonis rotās ne tikai Ventspils pilsētas dobes, bet arī krāsainus puķu podus, kas tiks izvietoti dažādās pilsētas vietās. Kopā ar pavasara puķēm podos stādīs arī īpaši audzētas sīpolpuķes – 3785 tulpes, 540 narcises, 120 hiacintes. Visā pilsētas teritorijā paredzēts izvietot 88 krāsainos puķu podus, savukārt stādīšanu plānots pabeigt šīs nedēļas laikā.

Sagatavojusi Agnese Koponāne,

Ventspils pašvaldības SIA “Ventspils Labiekārtošanas kombināts” sabiedrisko attiecību speciāliste