Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Šogad ar Rīgas domes līdzfinansējumu 1,2 miljonu eiro apmērā atjaunos 78 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas

26. aprīlī Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas sēdē apstiprināja konkursa “Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2019. gadā” rezultātus. Šogad ar Rīgas domes līdzfinansējumu 1,2 miljonu eiro apmērā atjaunos 78 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija nolēma, ka pašvaldības līdzfinansējumu 73 tūkstošu eiro apmērā piešķirs 16 konkursa mazajā programmā pieteiktiem projektiem, kas namiem paredz atsevišķu detaļu, piemēram, durvju, balkonu, atjaunošanu.

Tā, piemēram, ēkai Brīvības ielā 40 šogad ar pašvaldības līdzfinansējumu restaurēs vēsturiskās durvis un vitrīnu. Vēsturisko koka durvju restaurāciju īstenos arī namam Avotu ielā 23a. Savukārt logus restaurēs vietējās nozīmes kultūras piemineklim Rīgas Svētā Alberta Romas katoļu baznīcas ēkai Liepājas ielā 38.

Konkursa lielajā programmā, kas paredz namu fasāžu atjaunošanu, komisija apstiprināja 62 projektu pieteikumus, kuri saņems gandrīz 1,13 miljonus eiro lielu līdzfinansējumu.

Fasādes vienkāršoto atjaunošanu veiks vietējās nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Bruņinieku ielā 75d, bet jumta atjaunošanu – valsts nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā 67. Atjaunos arī vēsturisko koka ēkas fasādi namam Zvejnieku ielā 14a, bet jumtu nomainīs vēsturiskai koka ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā 22. Šovasar atjaunos fasādi arī vēsturiskai daudzdzīvokļu ēkai Krišjāņa Barona ielā 92.

Šogad Rīgas pilsētas pašvaldība savā budžetā ir apstiprinājusi 1,2 miljonu eiro līdzfinansējumu. Konkursā bija pieteikti 133 projekti kopsummā par gandrīz 2,2 miljoniem eiro. Konkursa lielajā programmā, kas paredz namu fasāžu atjaunošanu, tika saņemti 112 projektu pieteikumi, bet konkursa mazajā programmā, kas paredz atsevišķu elementu restaurāciju, iesniedza 21 projekta pieteikumu.

Komisija bez izskatīšanas atstāja 38 projektus, jo tie neatbilda konkursa nolikumam. Atsevišķiem pieteiktiem projektiem bija izveidojies nekustamā īpašuma nodokļa parāds, citiem bija trūkumi ēkas tehniskajā stāvoklī, citiem projektiem nebija saskaņoti plānotie būvdarbi vai arī nebija iesniegta dokumentācija, ko paredz konkursa nolikums.

Jau ceturto gadu pēc kārtas Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija izvērtēja konkursā iesniegtos darbus. 2016. gadā namu īpašnieki ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoja 20 ēkas un astoņi īpašnieki restaurēja kādu no ēkas detaļām, bet pagājušajā gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu tika atjaunotas 79 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas.

Konkursā namīpašniekiem ir iespēja pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas vai restaurācijas darbiem 50% apmērā, taču ne vairāk par 20 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai, kā arī ne vairāk par 5000 eiro ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai. Pašvaldības līdzfinansējums namīpašniekam tiek piešķirts tikai pēc konkursā pieteiktā projekta īstenošanas.

Sagatavojusi Baiba Gailīte,

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece