Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Jaunjelgavā būs piemineklis pirmajam Latvijas satiksmes ministram

Latvijas valsti nodibināja pirms simts gadiem, taču tās celtniecība un attīstība notiek vēl aizvien. Viens no pirmajiem jaunās valsts veidotājiem bija Jaunjelgavā dzimušais Teodors Hermanovskis – pirmais Latvijas Republikas satiksmes un darba ministrs, darbojies trīs Ministru kabinetos Latvijas neatkarības kara laikā, nebaidoties par savu un ģimenes labklājību un drošību.

Savu talantu un darbspējas viņš pierādīja, atstājot nozīmīgu mantojumu Latvijas arhitektūrā: Hermanovskis ir viens no funkcionālisma stila aizsācējiem Latvijas arhitektūrā. Viņa zināmākie darbi ir kinoteātru “Daile” un “Teika” kompleksi.

Starpkaru periodā Hermanovsku ģimenes klātbūtne rotāja Rīgas un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves ainavu. Viņa četri dēli – arhitekti un mākslinieki – turpināja šīs tradīcijas arī emigrācijā ASV, kur guva vērā ņemamus panākumus arhitektūras un mākslas laukā.

Godinot izcilā valstsvīra ieguldījumu un piemiņu, Jaunjelgavas novadā iecerēts uzstādīt pieminekli Teodoram Hermanovskim. Pašlaik ir izveidots pieminekļa mets un makets, kura autors ir tēlnieks Kristaps Gulbis, kā arī kopā ar sabiedrību un vietējo jaunatni piemineklim izvēlēta piemērotākā atrašanās vieta. Atrodoties ceļu krustcelēs, piemiņas vieta simbolizēs un stiprinās vēsturiskās atmiņas nezūdamību.

Pieminekļa atklāšana iecerēta svinīgā ceremonijā 19. novembrī. Šajā dienā notiks arī konference, kurā diskutēs par Latvijas satiksmes nozares vēsturi un attīstību.

Jaunjelgavas novada pašvaldība ir lēmusi finansiāli atbalstīt šo ieceri. Aicinām arī jūs ziedojot atbalstīt Teodora Hermanovska pieminekļa izveidi Jaunjelgavā!

Ziedojumu konti:

Biedrība “GREBLIS” (sabiedriskā labuma statusa biedrība)

Adrese: “Pagastmāja”, Seces pagasts, Jaunjelgavas novads.

Reģistrācijas nr.: 40008096414.

Banka: Valsts kase.

BIC: TRELLV22.

IBAN: LV80TREL916513000300B.

“Kultūras veicināšanas biedrība”

Juridiskā adrese: Liepu iela 19 – 14, Jaunjelgava, Jaunjelgavas novads.

Reģistrācijas nr. 40008251435.

Banka: “Swedbank”.

BIC: HABALV22.

IBAN: LV09HABA0551042398070.

Pateicībā jūs saņemsiet ziedojuma apmēram atbilstošu piemiņas velti, kas apliecinās jūsu atbalstu un ieguldījumu godprātīgas un talantīgas personības iemūžināšanai Latvijas vēsturē.

Sagatavojusi Vaira Lejniece,

Kultūras veicināšanas biedrības Valdes priekšsēdētāja