Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Apmeklētājus gaida Tadenava, Jasmuiža un Skrīveri

Raiņa muzeji “Tadenava” (Jēkabpils novada Dunavas pagastā) un “Jasmuiža” (Preiļu novada Aizkalnē), kā arī Andreja Upīša Rakstnieka memoriālmāja un dārzs Skrīveros (Daugavas iela 58) atsāk savu darbību un ir atkal atvērti apmeklētājiem. Visi trīs muzeji būs apmeklētājiem pieejami līdz 31. oktobrim.

Visi muzeji, pienācīgi atpūtušies, jauno sezonu uzsākuši ar vēsturiski nozīmīgām iecerēm, jaunām, novatoriskām izstādēm, kā arī aizraujošām muzejpedagoģiskajām programmām, pētījumiem un pasākumiem.

Raiņa muzejs “Tadenava” gatavo izdevumu, kas būs veltīts muzeja pastāvēšanas 60 gadu jubilejai. Tajā tiks apkopotas gan bijušo muzeja darbinieku atmiņas, gan arī informācija par paša muzeja vēsturi.

13. septembrī plkst. 13 noritēs Dzejas dienas, kas būs veltītas muzeja 60. gadadienai un Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru tēma šogad ir “Restaurācijas nozares sasniegumi”. Būs arī dzejas gadagrāmatas bērniem “Garā pupa 2019” atvēršana. Pasākumā piedalīsies dzejnieki Inese Zandere un Egīls Zirnis, Jaunā Rīgas teātra dziedošā aktrise Guna Zariņa, teātra mūziķis, komponists un klarnetists Jēkabs Nīmanis, mākslinieki Anita Paegle un Aleksejs Naumovs.

20. jūlijā šeit notiks vijoles un arfas koncerts, kurā muzicēs Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniece Rasa Kumsāre (vijole) un Dārta Tisenkopfa (arfa).

3. augustā tiks atsākts velobrauciens “Raiņa pirmais ceļojums” (Tadenava–Kaldabruņa) pa vietām, kas bija nozīmīgas šim literatūras dižgaram.

4.–6. oktobrī tiks turpinātas “Putnu dienas Tadenavā” sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, kad tiks izzināti gan dabas vērojumi Raiņa dzejā, gan arī notiks ekskursija ar putnu vērošanu dabas liegumā “Eglone”.

Raiņa muzejs “Jasmuiža” sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju šo sezonu veltīs Latgales mājas alus darīšanas tradīciju izzināšanai un popularizēšanai.

Muzejā apskatāma ilustrāciju izstāde “Mans Raiņa dzejolis”, kurā redzami labākie darbi, kuros skolēni mākslā atveidojuši savu mīļāko Raiņa dzejoli, Latgales keramiķu un keramikas fotoizstāde “Latgales zelts”, kā arī preilēnietes Larisas Sparānes filca rotaļlietu un gleznu izstāde “Es dāvinu Jums savu pasauli” (skatāma līdz 20. jūnijam). Jūlijā “Jasmuiža” būs arī brīnišķa vieta, kurā brīvā dabā skatīties Latvijas simtgades filmas.

Andreja Upīša memoriālmājā un dārzā Skrīveros šī sezona būs izstādēm bagātīga: sākot ar 18. maiju, te varēs skatīt slavenajam latviešu aktierim Gustavam Žibaltam veltīto izstādi “Izcilais latviešu aktieris Gustavs Žibalts”, kā arī Skrīveru kultūras centra radošās apvienības “Bez rāmjiem” gleznu izstādi “Trīsrindes”.

11. augustā rokdarbniece Tatjana Pilskalne izrādīs savus darbus izstādē “Saimnieču rokdarbi – priekšauti” (būs skatāma līdz 31. oktobrim), kad noritēs arī ierastā “Olgas diena”, veltīta Andreja Upīša dzīvesbiedres piemiņai.

30. novembrī “Andrejdienā pie Andreja" tiks izspēlēti Andrejdienas ticējumi, tautasdziesmas, dažādi ar šo dienu saistīti rituāli.

4. decembrī Andrejs Upīts ielūdz uz savu dzimšanas dienu, kas noritēs kopā ar A. Upīša Skrīveru bibliotēkas kolektīvu un aktīvākajiem lasītājiem. Šogad pasākums būs veltīts A. Upīša komēdijām.

Muzeju kontakti:

Raiņa muzejs “Jasmuiža” (Preiļu novada Aizkalnē)

Tālr. +371 65329313; +371 29427554; +371 29487589

e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv

www.aspazijarainis.lv

Raiņa muzejs "Tadenava” (Jēkabpils novada Dunavas pagastā)

Tālr. +371 65 229 391; +371 29250484

e-pasts: tadenava@memorialiemuzeji.lv

www.aspazijarainis.lv

Rakstnieka memoriālmāja un dārzs Skrīveros (Daugavas ielā 58)

Tālr.: +371 65197221; +371 29496725

e-pasts: skriveri@memorialiemuzeji.lv

Sagatavojis Kaspars Zalāns,

Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists