Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ventspils lībiešu dziesmu ansambļa “Rāndalist” diska prezentācija

2. augustā Ventspils pilsētas svētku laikā Piejūras brīvdabas muzeja Lībiešu sētā tika atvērts Ventspils lībiešu dziesmu ansambļa “Rāndalist” 15 gadu jubilejai veltītais dziesmu disks “Ventspils lībiešu dziesmas”.

Ansambļa vadītāja Maija Kronberga un ansambļa vecākā, pilsētā cienīta lībiešu sabiedrības organizatore Ausma Ernestovska uzsver, ka lībiešu valoda ir visas Latvijas bagātība, ko kā greznu kultūras mantojuma rotu sniedz Kurzeme. Ventspils lībiešu dziesmu ansamblis “Rāndalist” dzied, apgūst un popularizē lībiešu valodu un ir gandarīts, ka, ar Ventspils pilsētas pašvaldības atbalstu ierakstītas 25 dziesmas, sagatavots CD buklets un izdots dziesmu CD.

Biedrība "Mazirbes draugu kopa”, iekļaujoties ANO Ģenerālās Asamblejas 2019. gadā pasludinātā Starptautiskā pamatiedzīvotāju valodas gada norisēs, īstenojusi projektu “Ventspils lībiešu dziesmas”, lai saglabātu un popularizētu lībiešu valodu kā Kurzemes kultūras mantojumu no Ventspils. Projekta laikā tika ierakstīts un izdots Ventspils lībiešu dziesmu ansambļa "Rāndalist” dziesmas CD lībiešu un latviešu valodā, atzīmēta ansambļa 15 gadu pastāvēšana, tādējādi popularizējot lībiešu valodu.

Lībiešu valodas saglabāšana un iespēja to klausīties dziesmās palīdz būt lepniem par Kurzemes rotu, seno valodu, kas vēl skan Ventspilī.

Valodas saglabāšanas nozīmi lībieši apzinājās jau pagājušajā gadsimtā un skanīgās mazirbnieka Kārļa Staltes dzejas rindās tika atgādināts:

(lībiešu valodā)

Rāndakēļ, min jemākēļ,

pivā minnõn um sin ēļ,

Kis võib rāndakīeldõ unnõ,

unūb ka eņtš jemā sõnnõ.

Jūmalnieku valoda, mana dzimtā valoda,

Svēta man ir tava balss.

Kas var jūrmalnieku valodu aizmirst,

Aizmirst arī savas mātes vārdu.

Sagatavojusi Laura Goršanova,

Ventspils pilsētas domes Kultūras centra

sabiedrisko attiecību speciāliste