Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sākti būvdarbi Ķemeru atjaunošanai

Ķemeros sākti pirmie atjaunošanas darbi Ķemeru ūdenstorņa pārbūvei un tam piegulošo ielu infrastruktūras pilnveidei. Tāpat uzsākta skvēra labiekārtošana, kurā atrodas vēsturiskā skulptūra – cilnis “Tautu deja”, kas tiks veidots kā publiski pieejama ūdens dzeršanas vieta. Restaurējot Ķemeru ūdenstorni, tajā ierīkos tūrisma informācijas punktu un skatu torni.

Skatu platformas un izstāžu zāle

42 metrus augstā ūdenstorņa ēkas pirmajā stāvā būs tūrisma informācijas punkts, otrajā stāvā – izstāžu zāle, kurā veidos ekspozīciju par Ķemeru kūrorta vēsturi. Savukārt trešajā stāvā un uz ēkas jumta tiks izbūvētas skatu platformas ar norādēm par apkārtnē esošajiem apskates objektiem. Ūdenstornim tiks saglabāta arī tā pamatfunkcija – ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšana. Ķemeru ūdenstornis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, celts pirms 90 gadiem, 1929. gadā. Tas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Ķemeru kūrorts” teritorijā.

Būvdarbi tiek veikti atbilstoši SIA “Livland Group” 2017. gadā izstrādātajam būvprojektam “Ķemeru ūdenstorņa pārbūve un restaurācija”.

Pie ūdenstorņa sākti arī būvdarbi autostāvvietas izbūvei un apkārt esošo ielu – Emīla Dārziņa, Tūristu un Tukuma ielas posmu – atjaunošanai. Tūristu ielas posmā tiks izbūvētas jaunas stāvvietas tūristu autobusiem, atjaunotas ielu brauktuves un gājēju ietves. Autostāvvietas un ielu izbūves darbi tiek veikti atbilstoši SIA “Tomus” 2017. gadā izstrādātajam būvprojektam.

Labiekārtos skvēru, atjaunos “Tautu deju”

Papildus tiks veikti teritorijas labiekārtošanas darbi Tūristu ielā 2a, kur izveidos kūrorta parkam atbilstošu infrastruktūru, atjaunos vēsturisko Ķemeru kūrorta parka daļu pie ciļņa “Tautu deja”, ierīkos dzeramā ūdens brīvkrānu.

Būvdarbi tiek veikti atbilstoši SIA “Livland Group” 2017. gadā izstrādātajam būvprojektam.

Piesaistīts ERAF līdzfinansējums

Ūdenstorņa atjaunošanai, apkārtnes teritorijas labiekārtošanai un ielu sakārtošanai Jūrmalas pilsētas pašvaldība piesaistījusi līdzekļus divos Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektos.

Ielu sakārtošanai un teritorijas labiekārtošanai darbi tiek veikti ERAF līdzfinansētajā projektā “Ceļu infrastruktūras atjaunošana un autostāvvietas izbūve Ķemeros” (projekta nr. 5.6.2.0/18/I/002). Projekta kopējās izmaksas ir 1 829 409,51 eiro, no kurām ERAF finansējums ir 1 220 000 eiro, valsts budžeta dotācija 41 365,65 eiro un Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 568 043,86 eiro.

Ķemeru ūdenstorņa rekonstrukcijas darbi tiek veikti ERAF līdzfinansētajā projektā “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas līča rietumu piekrastē” (projekta nr. 5.5.1.0/17/I/010). Projektā un tā izmaksās ietilpst vairāku objektu atjaunošana: Mellužu estrāde, Ķemeru ūdenstornis, Mērsraga brīvdabas estrāde “Jēgerlejas”, Rojas brīvdabas estrāde un divi objekti Engures novadā. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Engures, Mērsraga un Rojas novada pašvaldību. Visa projekta kopējās izmaksas ir 7 399 355,86 eiro, no kurām ERAF finansējums ir 2 948 460 eiro, valsts budžeta dotācija 836 454,54 eiro, projekta sadarbības partneru līdzfinansējums 1 992 933,07 eiro, Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 1 355 569,48 eiro. Ūdenstorņa rekonstrukcijas izmaksas plānotas 1,06 milj. eiro apmērā.

Būvdarbus abos projektos veic pilnsabiedrība “RERE BMV”. Būvuzraudzību nodrošina apvienība “SIA “Isliena V” un “Jurēvičs un partneri””. Šobrīd uzsāktos būvdarbus paredzēts pabeigt nākamgad.

Iecerēta arī Ķemeru parka pārbūve

Nākamie apjomīgākie darbi Ķemeru revitalizācijai ir 20 hektārus plašā Ķemeru kultūrvēsturiskā parka pārbūve un restaurācija. Šo darbu veikšanai Jūrmalas pilsētas dome ir piesaistījusi ERAF līdzfinansējumu, un 25. jūlija Jūrmalas pilsētas domes sēdē pieņemts līgums noslēgt līgumu ar Centrālo finanšu un līguma aģentūru par ERAF līdzfinansētā projekta “Ķemeru parka pārbūve un restaurācija” (nr. 5.6.2.0/18/I/008) īstenošanu. Projekta kopējās izmaksas plānotas 7 573 555,82 eiro apmērā, no kurām ERAF finansējums ir 5 780 000 eiro, valsts budžeta dotācija 269 033,37 eiro, Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 3 578 773,81 eiro.

Būvdarbus Ķemeru kultūrvēsturiskā parka pārbūvei un restaurācijai plānots uzsākt pēc tam, kad Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome būs pieņēmusi lēmumu atbalstīt Jūrmalas pilsētas pašvaldības ieceri ņemt aizņēmumu Valsts kasē vai kredītiestādē projekta īstenošanai nepieciešamā līdzfinansējuma nodrošināšanai.

Sagatavojusi Zane Leite,

Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja