Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sunākstē atklāts mākslas objekts "Sibīrijas krusti"

17. augustā Jaunjelgavas novada Sunākstes pagastā notika nebijis pasākums – Sunākstes izcelsmes trimdas mākslinieka Zigfrīda Sapieša dāvinājuma – mākslas darba “Sibīrijas krusti” atklāšanas pasākums.

Pasākumu apmeklēja ap 100 lūgto viesu – Lielbritānijas vēstniecības, vairāku ministriju, Saeimas pārstāvji un citi augsti viesi, tajā skaitā no Skotijas, kur mākslinieks aizvadījis pēdējos mūža gadus.

Zigfrīds (Zigis) Sapietis dzimis 1924. gadā Sunākstē, miris 2014. gadā Ņūbatlā (Newbattle) Skotijā.

Koka skulptūru komplekss “Sibīrijas krusti” ir veltīts tiem ļaudīm, kuri zaudēja dzīvības II Pasaules kara laikā, nacistu un padomju varu radītajās koncentrācijas nometnēs.

Arī pats mākslinieks ir cietis no totalitārajiem režīmiem, bijis ieslodzīts, tajā skaitā arī Salaspils koncentrācijas nometnē. Tomēr liktenis deva iespēju izkļūt brīvībā, lai gan maksa par to bija emigrācija no mīļās dzimtenes.

“Es devos prom no Latvijas 1945. gadā. Septiņus gadus dzīvoju, studēju un strādāju Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Tur pabeidzu mākslas studijas, uzbūvēju māju, radīju dārzu un strādāju kā skulptors un mākslas pasniedzējs.” (Zigfrīds Sapietis, “Biķernieku Priedes”, 2012).

Mākslinieka Zigfrīda Sapieša dāvātais mākslas darbs "Sibīrijas krusti" ir veltījums visiem sunākstiešiem, kuri cietuši no politisko režīmu represijām. Droši var teikt, ka Sunākstē tagad ir viena no skaistākajām piemiņas vietām apkārtnē un Latvijā.

Paldies Latvijas Republikas vēstniecei Lielbritānijā Baibai Bražei, Kultūras ministrijas parlamentārajai sekretārei Evai Juhņēvičai, Latvijas goda konsulam Skotijā Džonam Makgregoram, Represēto biedrības priekšsēdētājam Ivaram Kaļķim, Lasmaņu dzimtai un ikvienam, kurš piedalījās atklāšanas pasākumā!

Sagatavojusi Evija Vectirāne,

Jaunjelgavas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste