Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ķekavas novadā pēc privātmāju īpašnieku iniciatīvas izveidoti 17 šķirošanas atkritumu punkti

Domājot par videi draudzīgiem risinājumiem, Ķekavas novada privātmāju rajonos un apkaimēs, kur koncentrētas piecas un vairāk privātmājas un kur nav pieejami daudzdzīvokļu ēku tuvumā esošie šķirošanas konteineri, iedzīvotāji var pieteikties bezmaksas šķirošanas punkta izveidei. Šādu iespēju kā pilotprojektu privātmāju īpašniekiem nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “Clean R” sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību.

Ķekavas novada pašvaldība saņēmusi kopumā 50 iedzīvotāju pieteikumus par šķiroto atkritumu punktu izveidi. Izskatot pieteikumus, šobrīd privātmāju rajonos jau darbojas 17 punkti. Visvairāk – kopumā seši – izveidoti šķirošanas atkritumu punkti Ķekavā, pa diviem – Daugmalē, Katlakalnā, Rāmavā, bet pa vienam – Plakanciemā, Baložos, Pļavniekkalnā, Lapeniekos un Krogsilā.

Pašvaldība kopā ar “Clean R” turpina strādāt pie pārējo pieteikumu izvērtēšanas un pateicas iedzīvotājiem par izrādīto interesi, un cer, ka šo iespēju izmantos vēl arī daudzi citi privātmāju īpašnieki, kuri, vienojaties ar kaimiņiem, vēlēsies savu māju tuvumā izveidot šķirošanas punktu. Iedzīvotāji šim pakalpojumam var pieteikties Ķekavas novada pašvaldībā, zvanot vai rakstot Ķekavas novada Attīstības un būvniecības pārvaldei.

Pēc pieteikumu saņemšanas pašvaldības atbildīgie eksperti kopā ar “Clean R” izskata konkrēto privātmāju rajonu, zemes īpašumtiesības un kopīgi atrod piemērotāko un ērtāko konteineru uzstādīšanas vietu konkrētajā apkaimē, kas vienlaikus būs estētiska un pilsētvidei piemērota.

Šķirošanas punkta izveidi, materiāla izvešanu un novērtēšanu nodrošinās vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R”. Pakalpojums privātmāju iedzīvotājiem ir bez maksas. Punktu veidos divi konteineri: zaļš – stiklam un dzeltens – iepakojumam, kas piemērots metāla, papīra/ kartona un plastmasas/ PET iepakojumam. Konteineri būs slēgti, piemēroti tikai šķirotā materiāla ievietošanai, lai novērstu sadzīves atkritumu ievietošanu tajos. “Clean R” nodrošinās punktu uzturēšanu un šķirotā materiāla izvešanu divas reizes mēnesī.

Konteineru punktu kvalitāte tiks vērtēta desmit mēnešus. Ja šajā laikā iedzīvotāji punktus neizmantos vai izmantos sadzīves atkritumu izmešanai, punkts tiks slēgts. Pašvaldība un “Clean R” izvērtēs un nepieciešamības gadījumā dažus no punktiem aprīkos ar videonovērošanu, lai nodrošinātu drošību un kārtību šajos punktos.

Sadzīves atkritumu šķirošana iedzīvotājiem ir gan iespēja dzīvot atbildīgi pret dabu un vidi, gan arī samazināt savas izmaksas par nešķiroto atkritumu savākšanu. Proti, šķirojot sadzīves atkritumus, samazinās izvedamo nešķiroto atkritumu apjoms, līdz ar to ir mazāk jāmaksā par atkritumu apsaimniekošanu, jo šķirotos atkritumus (papīru/kartonu, stiklu, PET/plastmasu) izved bez maksas.

Sagatavojusi Vineta Vītoliņa,

Ķekavas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību vadītāja