Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldībās aktīvi aizritējušas Eiropas vietējās solidaritātes dienu aktivitātes

Kamēr citur Eiropā vēl notiek Eiropas vietējās solidaritātes dienu pasākumi, tikmēr no 15. līdz 23. novembrim četras Latvijas pašvaldības – Ādažu novada, Jūrmalas pilsētas, Pārgaujas novada un Preiļu novada pašvaldība – var lepoties ar veiksmīgi un atraktīvi aizvadītu nedēļu Eiropas vietējās solidaritātes dienu zīmē.

Ādažu novada pašvaldība mācību vizītē uzņēma Dušeti pašvaldības (Gruzija) pārstāvjus. Tāpat Ādažos notika bērnu zīmējumu konkurss “Mēs portretos” par atšķirīgo un vienojošo starp gruzīniem un latviešiem. Gruzijas delegācijas pārstāvji iepazinās ar Ādažu novada pašvaldības darbību, iestādēm, svarīgākajiem projektiem un labo praksi iedzīvotāju iesaistē gan lēmumu pieņemšanā, gan ikdienas aktivitātēs. 22. novembrī Ādažos viesojās Gruzijas vēstniece Latvijā, notika zīda apgleznošanas meistarklase Ādažu mākslas un mūzikas skolā, kā arī viesi apmeklēja Ādažu sākumskolu un Ādažu Brīvo Valdorfa skolu, iepazīstoties ar izglītības sistēmu un mācību procesu.

Savukārt Jūrmalas pilsētas pašvaldība uzņēma mācību vizītē Brovari pašvaldības (Ukrainā) pārstāvjus un organizēja gan pašvaldības darbiniekiem, gan biedrību pārstāvjiem kopīgu sanāksmi par pilsētas attīstības jautājumiem saistībā ar iniciatīvas projektu īstenošanu un kultūras pasākumu organizēšanu. Ukrainas delegācijas pārstāvji tikās ar Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoru, iepazinās ar Jūrmalas pilsētas izglītības iestāžu darbu.

Pārgaujas novadā notika bērnu zīmējumu konkurss “Moldova mūsu acīm”, kurā piedalījās 54 skolēni no Pārgaujas novada skolām. Pirms konkursa skolēni skatījās īsfilmu par Riškanu rajonu Moldovā. Labāko darbu autori tika sumināti ar Pārgaujas novada pašvaldības un Latvijas Pašvaldību savienības sarūpētajām balvām.

Savukārt Preiļu novads uzņēma Ņižinas pilsētas pašvaldības (Ukrainā) pārstāvjus, EVSD informējot vietējos iedzīvotājus par Austrumu partnerības valsti Ukrainu un tā veicinot sabiedrības izpratni par attīstības sadarbības un attīstības izglītības jautājumiem. Preiļu novada dome EVSD ietvaros pirmo reizi organizējusi starptautisku Latvijas–Ukrainas radošo darbu konkursu “Roku rokā draugu lokā”, kurā piedalījušies gan Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, gan Marijas Zankovetskas vārdā nosauktās Ņižinas kultūras un mākslas koledžas Mākslas skolas audzēkņi, no kuriem seši piedalījās pasākumos Preiļos. Novadā arī notika radošā meistarklase bērniem, jauniešiem un pedagogiem par tālāko sadarbību izglītības un radošo mākslu jomā, tā arī aktīvāk iesaistot bērnus un jauniešus attīstības sadarbībā.

EVSD notiek jau ceturto reizi, šogad iesaistot 35 pašvaldības no Albānijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas, Latvijas, Nīderlandes un Spānijas. Šo dienu mērķis ir veicināt pašvaldību iesaisti globālās solidaritātes un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā un atbalstīt Eiropas demokrātiskās vērtības – dažādību un solidaritāti. Kā teikts Eiropas vietējās solidaritātes dienu hartā, pašvaldībām Eiropā ir galvenā loma ilgtspējīgas vietējās attīstības veicināšanā gan lokālā, gan starptautiskā līmenī.

Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar vairākām Latvijas pašvaldībām Eiropas vietējo solidaritātes dienu pasākumus īsteno jau ceturto gadu. EVSD tiek rīkotas Eiropas Komisijas līdzfinansētajā projektā “Strādāt kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs”. Eiropas vietējās solidaritātes dienu pasākumus finansiāli atbalsta arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.