Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ķekavas novadā uzstādītas vairāk nekā 40  jaunas digitālās videonovērošanas kameras

Reģionālā pašvaldības policija (RPP), balstoties uz apstiprināto vienoto novada videonovērošanas koncepciju, sabiedriskās kārtības un iedzīvotāju drošības uzlabošanas nolūkos 2019. gadā Ķekavas novadā uzstādījusi 42 jaunas modernas digitālās videonovērošanas kameras.

Kā stāsta RPP priekšnieks Māris Bomiņš, sākotnēji akcents tika likts uz divām novada teritorijām – Baložu pilsētu un Daugmales pagastu –, bet 2020. gadā videokameru sistēmu modernizēs arī Ķekavas pagastā. Videokameras ar augstu izšķirtspēju, plašu skata leņķi un kustību noteikšanu uzstāda sabiedriski nozīmīgās vietās, īpaši uzmanību pievēršot, piemēram, grūti kontrolējamām un publiskām vietām, izglītības iestādēm, atpūtas vietām un rotaļlaukumiem.

Astoņas videokameras ir izvietotas pilotprojektā Baložu pilsētā – sadzīves atkritumu šķirošanas punktos –, lai tajos nodrošinātu sabiedrisko kārtību un fiksēto negodprātīgos, kuri tur nelikumīgi izmet, piemēram, lielgabarīta atkritumus un riepu kaudzes.

M. Bomiņš skaidro, ka dzīvē apstiprinājies fakts, ka videonovērošanas sistēmas darbība, tai skaitā videonovērošanas kameru skaita palielināšana, sekmē drošības uzlabošanu, kā arī novērots, ka vietās, kur ir uzstādītas videonovērošanas kameras, pārkāpumu īpatsvars sarūk. Izvērtējot līdzšinējo videokameru tehnisko stāvokli un izvietojumu, pagājušajā gadā ir uzstādītas videokameras jaunās vietās, kā arī nomainītas analogās kameras uz digitālajām, kas paver daudz plašākas iespējas pārkāpumu fiksēšanai, novēršanai un attēla apstrādei.

Pērn Reģionālā pašvaldības policija iegādājusies arī pārvietojamo videokameru, lai varētu operatīvi reaģēt atbilstoši vajadzībām: piemēram, peldēšanas sezonā šāda kamera lieti noder peldvietās sabiedriskās kārtības nodrošināšanai, kā arī dažādos publiskos pasākumos, kuru norises vieta var mainīties. Tāpat ar pārvietojamo videokameru policija varēs fiksēt pārkāpumus – sadzīves atkritumu izmešanu tam nepiemērotās vietās vai zādzības. Un jau ir pirmie, kas saņēmuši administratīvo sodu par meža piemēslošanu ar atkritumiem, kur pārkāpums fiksēts ar pārvietojamo videokameru.

Jaunās digitālās videokameras policijas darbiniekiem ir liels atspaids drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī pārkāpumu fiksēšanā un kvalitatīvu pierādījumu gūšanā, lai vainīgos likumpārkāpējus sauktu pie atbildības.

“Paralēli iegādātajām videokamerām mūsu jaunā videonovērošanas programma mums ļauj vienkopus redzēt visus videoierakstus, tos apkopot un veikt datu analīzi, kā arī tā spēj atlasīt ierakstus pēc uzstādītajiem tehniskajiem parametriem. Visas videokameras ir savienotas kopējā datu pārraides tīklā ar centralizētu automātiskas arhivēšanas iespēju,” stāsta RPP priekšnieks M. Bomiņš.

Videonovērošanas tīkla paplašināšana Ķekavas novadā paaugstinās iedzīvotāju drošības līmeni, kā arī nodrošinās Reģionālajai pašvaldības policijai operatīvu informāciju un iespēju nekavējoties sniegt palīdzību nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem.

Sagatavojusi Vineta Vītoliņa,

Ķekavas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību vadītāja