Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Būvniecības apjomi Ķekavas novadā turpina stabili augt

Ķekavas novada Būvvaldē 2019. gadā audzis saņemto būvprojektu skaits: aktīvi turpinās gan privātmāju celtniecība, gan inženiertīklu un uzņēmumu ēku pārbūves projekti, bet, pateicoties pašvaldības pērn aizsāktajam darbam pie nelikumīgās būvniecības novēršanas, iedzīvotāji steidz savest kārtībā mazēkas  šķūņus un siltumnīcas.

Pēc Ķekavas novada Būvvaldes apkopotajiem datiem, 2019. gadā iesniegti 899 projekti, kas ir par 170 projektiem vairāk nekā 2018. gadā. Pērn izdota 181 būvatļauja, bet Būvvaldes izsniegto lēmumu skaits dubultojies gandrīz uz pusi, kas skaidrojams arī ar pastiprinātu vēršanos pie īpašniekiem par patvaļīgas būvniecības konstatēšanu.

Kā ierasts, lielākā būvniecības aktivitāte novērojama Ķekavas, Katlakalna un Rāmavas teritorijā, tomēr 2019. gadā paaugstinājusies būvniecības aktivitāte arī Dzērumu un Jenču teritorijā, novērots, ka iedzīvotāji pievērsušies veco dārza māju atjaunošanai un dokumentu sakārtošanai.

Tāpat atzinīgi vērtējama iedzīvotāju iniciatīva pašiem izmantot iespēju projektēt un sagatavot nepieciešamo būvniecības ieceres dokumentāciju 1. grupas būvēm (piemēram, nojumes, palīgēkas, šķūnīši), kā to pieļauj normatīvie akti.

Pagājušajā gadā gan pašvaldība, gan arī iedzīvotāji īpašu uzmanību pievērsuši sakārtotas ārtelpas nozīmei: pašvaldība izstrādājusi Ķekavas novada labiekārtošanas plānu turpmākajiem septiņiem gadiem, bet Būvvalde novērojusi, ka 2019. gadā iesniegtajos būvprojektos īpaša vērība pievērsta vides labiekārtošanai, paredzot bruģa, apstādījumu, soliņu un citu elementu iekļaušanu apkārt būvei.

Arī 2019. gadā saglabājusies tendence, kas iezīmē, ka aptuveni 70% iesniegto būvprojektu paredzēti privātmāju būvniecībai, 10% ir mazēkas (šķūnīši, siltumnīcas u. tml.), savukārt atlikušos 20% veido lielo objektu būvniecība, piemēram, ražotnes, noliktavas, veikali, pašvaldības projekti, kā arī infrastruktūras objekti  (jaunu inženiertīklu, ielu izbūve, esošo atjaunošana un pārbūve) utt.

Ķekavas novads turpina augt un kļūt par mājvietu jaunajām ģimenēm. Kā stāsta būvprojektu iesniedzēji, Rīgas tuvums, ērtā infrastruktūra un zaļojošie meži ir būtiskākie faktori dzīvesvietas izvēlei.

Sagatavojusi Vineta Vītoliņa,

Ķekavas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību vadītāja