Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Gulbenes novada pašvaldība labiekārto vēsturisku parku

Lielu daļu Gulbenes pilsētas teritorijas aizņem parki, kas ir skaistiem vēsturiskiem stāstiem un intriģējošām leģendām apvīti. Viens no tādiem ir Spārītes parks, kura labiekārtošanu Gulbenes novada pašvaldība uzsāka pagājušā gada otrajā pusē, atjaunojot gājēju celiņu segumu, ierīkojot apgaismojumu, iztīrot dīķi un izveidojot aktīvās atpūtas zonas.

Spārītes un Emzes parka senais nosaukums bija Marijas parks, Vecgulbenes muižas barons Heinrihs fon Volfs to veltījis savai sievai Marisai. Lai iemūžinātu pāragri mūžībā aizgājušās baroneses Marisas piemiņu, barons Heinrihs licis izrakt divus dīķus. Viens no tiem tika nosaukts par Asaru dīķi, tā centrā uzbēra saliņu asaras formā, savukārt otrs – par Svēto ezeru. Tam pa vidu bija viena lielāka sala, tai apkārt – sešas mazākas. Uz visām salām bija dažādas skulptūras (eņģeļi, vilki kā Volfu simbols, lāči, putni u. c.), uz mazajām salām bija akmeņi. Uz katra akmens bija iekalts viens no baroneses Marisas vārda burtiem. Dažus no tiem varam saskatīt arī tagad. 20. gadsimta trīsdesmitajos gados šī parka daļa ieguva Spārītes nosaukumu, tā tas tiek saukts arī tagad.

"Piesaistot finansējumu Latvijas–Krievijas pārrobežu sadarbības programmā 2014.–2020. gadam, Gulbenes novada pašvaldībai ir iespējams labiekārtot Spārītes parka daļu no Blaumaņa ielas puses līdz Brāļu kapiem. Lai parkā saglabātu vēsturisko elpu, gājēju celiņu atjaunošanā un izbūvē izvēlējāmies grants un dolomīta maisījuma segumu. Tāpat arī caurteku galu apdari esam saglabājuši vēsturiskajā izskatā. Pēc ziemas pārtraukuma norisināsies melnzemes sakārtošana un nostiprināšana pie celiņiem, apzaļumošana un uz saliņas esošās atpūtas vietas papildināšana ar rotaļu un aktīvās atpūtas elementiem. Jau šobrīd visi projektā “Parki bez robežām” iesaistītie partneri no Latvijas un Krievijas gatavojas parku festivāliem vasarā, kā arī veido vienotu informatīvi izglītojošu materiālu par parkiem savās pilsētās. Spārītes parka atklāšana plānota 24.–25. jūlijā Gulbenes novada svētku laikā,” informē Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Elīna Strode.

Lai projekta realizācija būtu iespējama, kā partneri ir piesaistīti Daugavpils novada dome, Preiļu novada dome, Pleskavas rajona administrācija, Porhovas rajona administrācija, Veļikije Luki pilsētas administrācija un Kuņjas rajona administrācija. Katrā no partnera teritorijām tiks veikti ieguldījumi parku izveidē un atjaunošanā, kā arī notiks sadarbības stiprināšana un pieredzes apmaiņa starp parku un dārzu speciālistiem, tiks paaugstināta izpratne un zināšanas par vidi, izmantojot zaļās klases, dabas takas un pasākumus.

Sagatavojusi Gunta Kalmane,

Gulbenes novada pašvaldības

vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste