Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Liepājas pašvaldība ar 100 000 eiro līdzfinansēs uzņēmēju ieceres tūrisma jomas veicināšanai

Mazo un vidējo uzņēmumu komersantiem šogad Liepājas pilsētas pašvaldības izsludinātajā uzņēmēju atbalsta projektu konkursā būs iespēja saņemt līdzfinansējumu kopsummā 100 000 eiro apmērā dažādu ar tūrisma jomas attīstību saistītu ieceru īstenošanai.

Par to 21. maijā notikušajā Liepājas pilsētas domes sēdē vienojās deputāti, apstiprinot “Mazo un vidējo komercsabiedrību projektu līdzfinansēšanas konkursa noteikumus 2020. gadam”.

“Šis pašvaldības plānotais projektu līdzfinansēšanas fonds ir kā simbolisks plāksteris jeb kruķi nozarei, kura no vīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 ierobežošanai ieviestajiem liegumiem ir cietusi visvairāk – tūrisma un viesmīlības nozarei. Tāda situācija, ar kādu pēdējo mēnešu laikā ir saskārusies viesmīlības nozare, iepriekš nav pieredzēta, un sekas vēl īsti nav prognozējamas, jo starptautiskie ceļojumi joprojām pasaulē būs stipri ierobežoti. Tieši tādēļ, konsultējoties ar lielāko Liepājas viesnīcu pārstāvjiem, restorānu īpašniekiem un citiem uzņēmējiem, esam nolēmuši pašvaldības ikgadējo mazo un vidējo komersantu atbalstam paredzēto finansējumu virzīt konkrēti mērķētiem atbalsta pasākumiem tieši viesmīlības nozarei,” skaidro Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Sesks.

Iepazīstinot domes sēdē klātesošos ar sagatavoto lēmumprojektu, U. Sesks norādīja, ka atbalsts varētu būt vērsts uz ģimeņu tūrismu, jauniem pakalpojumiem, aktīvā tūrisma elementiem, tādiem kā pārgājieni vai orientēšanās, un citām aktivitātēm, kurās var piedalīties gan pieaugušie, gan bērni, turklāt darīt to, ievērojot drošības prasības. “Šāds konkurss būtu stimuls gan pašiem uzņēmējiem piedāvāt inovatīvas un perspektīvas idejas jaunu pakalpojumu un piedāvājuma izveidē, gan arī varētu veicināt citu pilsētu iedzīvotāju interesi par Liepājas apmeklējumu gan šovasar, gan rudens un ziemas sezonā, dodot pienesumu pilsētas kopējai ekonomikai,” pārliecināts U. Sesks.

Izmitināšanas un ēdināšanas nozare ieņem nozīmīgu lomu pilsētas saimnieciskajā dzīvē, jo atkarībā no sezonalitātes nodarbina 1400–1700 darbiniekus, kas ir ap 6% no kopējā darbavietu skaita pilsētā. Jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati rāda, ka Liepājas un visas Latvijas tūrisma nozare šobrīd ieviesto ceļošanas ierobežojumu dēļ piedzīvo nozīmīgu kritumu. Liepājā gada pirmajos divos mēnešos nakšņojušo viesu skaits ir bijis ar pozitīvu dinamiku, janvārī pieaugot par 25% (6019 nakšņojušie viesi) un februārī palielinoties par 12,2% (6318 nakšņojušie viesi), salīdzinot ar tādu pašu periodu gadu iepriekš, bet martā, kad valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija, Liepājā nakšņojušo viesu skaits sarucis par 51,7% (3450), salīdzinot ar gadu iepriekš. Pēc oficiālajiem datiem, šogad martā Liepājā naktsmītnes bija noslogotas tikai par 19,6%, turpretī gadu iepriekš martā noslogojums bija 39,5%.

Projektus līdzfinansējuma konkursā varēs iesniegt elektroniski no 25. maija līdz 8. jūnijam. Konkursa noteikumi, pieteikuma veidlapa un cita saistītā informācija par atbalstāmajām aktivitātēm skatāma Liepājas pašvaldības mājaslapā www.liepaja.lv, sadaļā “Uzņēmējiem” – “Atbalsts uzņēmējiem”: https://www.liepaja.lv/mvk-projekti.

Pašvaldības budžetā kopumā mazo un vidējo uzņēmēju projektu atbalsta konkursam novirzīti 100 000 eiro, savukārt viena projekta pieļaujamais līdzfinansējuma apjoms noteikts robežās no 2500 eiro līdz maksimāli 15 000 eiro. Pieļaujamā līdzfinansējuma intensitāte vienam projektam ir līdz 75% no projekta pieteikumā norādītā kopējā projekta budžeta.

Projektu līdzfinansēšanas konkursa uzdevums ir atbalstīt Liepājas pilsētai piemērotākos un atbilstošākos projektus, kas veicinātu primāri citu Latvijas pilsētu iedzīvotāju un arī Lietuvas iedzīvotāju interesi par Liepāju un tās apmeklēšanu, veicinātu tūrisma produktu un pakalpojumu izmantošanu, palielinātu nakšņojošo tūristu uzturēšanās ilgumu Liepājas naktsmītnēs, kā arī būtu īstenojami, ievērojot šobrīd valstī noteiktos veselības drošības noteikumus un ierobežojumus.

Aktivitātes plānotas līdz šā gada beigām un var tikt uzsāktas iespējami drīz pēc līguma noslēgšanas.

Sagatavojusi Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas

Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa