Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsākta Ventspils militārā mantojuma atjaunošana

Šonedēļ uzsākta bijušā PSRS armijas jūras krasta artilērijas 46. baterijas komandpunkta ar ugunskoriģēšanas torni atjaunošana un teritorijas labiekārtošana Ventspilī, Vasarnīcu ielā 88 un Vasarnīcu ielā 94. Projekta realizēšanai ir uzsākta būvniecības 1. kārta, kurā tiks atjaunots ugunskoriģēšanas tornis, padarot to pieejamu apmeklētājiem kā skatu torni, un izgaismos gājēju celiņus.

15. maijā noritēja pirmā būvsapulce militārā mantojuma atjaunošanas projektam, kurā piedalījās pasūtītājs – Ventspils Muzejs, Ventspils p/i “Komunālā pārvalde”, būvuzraugs SIA “Aimedo”, būvnieks SIA “Samrode”, apakšuzņēmēji SIA “Elektriķis” un PSIA “Ventspils Labiekārtošanas kombināts” un tika apspriesti aktuālākie jautājumi par uguns koriģēšanas torņa atjaunošanas tehnoloģiju.

Šonedēļ tornis tiek apstrādāts ar smilšu strūklu, lai to atjaunotu no vizuāliem bojājumiem un varētu uzsākt atjaunošanu. Ventspils 46. krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis ar blakus esošajām četru lielgabalu pozīcijām ir Latvijā vienīgā tik labā stāvoklī esošā krasta aizsardzības baterija, kas saglabājusi Otrā pasaules kara fortifikācijas principus, tādēļ mērķis ir to atjaunot un atvērt apskatei. Tornis pēc atjaunošanas apmeklētāju apskatei būs pieejams, paredzot iespēju pa iekšējām kāpnēm doties augšā uz āra skatu platformu, no kuras paveras skats uz jūru.

Nacionālajā atbalsta centrā tika atbalstīta šīs ieceres īstenošana, piešķirot projekta realizācijai ERAF finansējumu 85% apmērā jeb 56 576 eiro no kopējām izmaksām. Kopējās plānotās projekta izmaksas veido 66 561 eiro, t. sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 85% jeb 56 576  eiro, valsts budžeta dotācija ir 5% jeb 3328 eiro un Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējums 10% jeb 6656 eiro projektā "Latvian–Estonian Common Military Heritage Tourism Product” EST-LAT 156.

Projektu realizē Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils Muzejs” būvniecības procesā "Militārā mantojuma atjaunošana Vasarnīcu ielā 88, Ventspilī", sadarbojoties ar Ventspils pilsētas pašvaldības iestādi “Komunālā pārvalde”.

Sagatavojusi Sigita Znotiņa,

Ventspils pašvaldības p/i “Komunālā pārvalde”

sabiedrisko attiecību speciāliste