Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Mežaparka Lielajā estrādē izbūvēta arhitektu iecerētā “Sidraba birzs” dziesmu kalnā

10. jūnijā Rīgas pašvaldības pārstāvji kopā ar ministriem, būvniekiem, arhitektiem, dziesmu un deju svētku rīkotājiem, virsdiriģentiem un projektā iesaistīto institūciju, tajā skaitā Latvijas Pašvaldību savienības, un mediju pārstāvjiem klātienē iepazinās ar Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmajā kārtā paveiktajiem darbiem.

Būvniecības valsts kontroles birojs 21. maijā pieņēma ekspluatācijā Mežaparka Lielās estrādes B posma pirmās kārtas būvdarbus, kuru rezultātā ir izbūvēta jaunā estrādes ēka un kupols, kā arī tai piegulošā infrastruktūra – apsardzes objekts, inženiertehniskās sistēmas, ceļi – un veikta teritorijas labiekārtošana.

Mežaparka Lielā estrāde šobrīd ir ieguvusi tās autoru arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša iecerētās Sidraba birzs dziesmu kalna veidolu. Sazaroto koku rakstu un pārējās metāla konstrukcijas sver 1766,4 tonnas. Unikālā konstrukcija ir veidota no kolonnām un kopnēm un iestiepjas debesīs 35,8 metru augstumā. Metāla kopnēs ir iekārti 510 akustiskie vairogi. Šis objekts Eiropas mērogā atzīstams par unikālu un sarežģītu, tam ir individuāls akustiskais risinājums.

Jaunajā estrādē vienlaicīgi varēs uzstāties 12 874 koristi, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekš, dejotājus varēs uzņemt paplašinātais deju laukums. Pēc rekonstrukcijas estrāde svētku dalībniekiem būs ērtāka, vieglāk pieejama un drošāka. Īpaši pārdomāts pakāpienu un sēdvietu izkārtojums: pakāpieni veidoti no dzelzsbetona konstrukcijām, sēdvietās ir noņemami koka soli ar īpašu aizsargkārtu. Estrādē izbūvēta adiabātiskā sistēma, kas karstā laikā ļaus atvēsināt dziedātājus, dzesējot sakarsušo gaisu ar miglas palīdzību.

B posma pirmās kārtas būvniecība tika uzsākta 2018. gada 5. oktobrī, kad parakstīja līgumu ar projekta pasūtītāju –  Rīgas domes Īpašuma departamentu un pilnsabiedrību “LNK, RERE”.

Mežaparka Lielās estrādes ēkas izbūve tiks pabeigta noslēdzošā B posma otrajā kārtā līdz 2021. gada decembrim, par ko Rīgas domes Īpašuma departaments 21. maijā ir izsludinājis iepirkuma procedūru.

Atbilstoši pieejamajam finansējumam un būvniecības prasību izpildei tādā apjomā, kas ļauj daļēji ekspluatēt estrādes ēku, izstrādātais būvprojekts Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B daļai tika sadalīts divos posmos: 1. posmā, lai nodrošinātu 2020. gadā paredzētos XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, un 2. posmā, kurā paredzēts pilnībā būvprojektu pabeigt 2023. gadā, lai savlaicīgi sagatavotos XXVII Vispārējiem dziesmu un XVII Deju svētkiem. Tomēr izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ svētku norises laiks pārcelts par gadu un tika grozīti arī būvniecības darbu termiņi.

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016. gada 11. martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Video par būvniecību: šeit.

Sagatavojusi Baiba Gailīte,

Rīgas domes

Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore