Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Daugavpils novada pašvaldība aicina topošos vides inženierus pieteikties stipendijai

Pēc Daugavpils novada uzņēmēju aptaujas, pašvaldība nolēma atbalstīt topošos speciālistus, kas ir nepieciešami novada uzņēmumos. Programma tiks realizēta caur pašvaldības stipendiju fondu. Šāda veida stipendijai var pieteikties studējošais, kurš kādā no minētām profesijām uzsāk studijas vai arī turpina studijas.

Kopumā šogad tiek atbalstītas 3 dažādas specialitātes. Jau ziņojām par iespēju pieteikties radiologa asistentiem. Šoreiz sīkāk informējam par vēl vienu jomu, kurā var saņemt atbalstu no pašvaldības – tā ir vide un ūdenssaimniecība (ar iegūstamo kvalifikāciju “Vides inženieris”).  Šajā nozarē stipendiju piešķirs vienam topošajam speciālistam, kurš ir vismaz 1. kursa students. Vides inženiera specialitāte ir pieprasīta vienā no Daugavpils novada uzņēmumiem – SIA ”Meliors Krauja”.

Uzņēmumā ir nepieciešami jaunie kadri

Sia "Meliors Krauja" pamatā nodarbojas ar meliorācijas sistēmu, ka arī grants seguma ceļu būvniecību (pagasta un meža ceļi) un to remontu. Tāpat uzņēmums iegūst un pārstrādā gabalkūdru.

"Šobrīd vadošo kadru ir pietiekami, bet kas tas būtu par uzņēmēju, ja nedomātu par nākotni. Tāpēc mēs esam gatavi uzņemt praksē vai nosūtīšanai uz mācībām vidējā līmeņa speciālistus. Mālpils tehnikums, kur iepriekš gatavoja speciālistus, jau daudzus gadus slēgts, līdz ar to vidējā līmeņa speciālistu trūkst. Var teikt, ka izveidojies deficīts,” stāsta uzņēmums Valdes loceklis Antons Soms.

Uzņēmums atrodas Daugavpils novada Kraujas ciemā, un tā darbības zona izveidojusies apmēram 100 km rādiusā, pārsvarā Latgalē. Pēc uzņēmuma vadības teiktā, Latvijā labs speciālists šajā nozarē var pelnīt: "Pastāvīgie kadri, kas pie mums strādā, ir apmierināti ar algu līmeni. Nesolām gluži Rīgas algas, bet darbs ir stabils un šim reģionam atbilstošs. Algas tiek maksātas pēc likuma, ar visiem nodokļiem, lai cilvēkiem tiktu iemaksāts arī sociālais nodoklis un veidotos uzkrājumi pensijai. Jaunie darbinieki ir vajadzīgi, jo nekas nav mūžīgs. Kadri mainās. Tiem, kam ir daudz gadu, aiziet projām, jauniem jānāk viņu vietā. Tas ir dabisks process.”

Stipendijas apmērs un saņemšanas kritēriji

Studējošajiem, kas izvēlēsies studēt vai jau patlaban to dara šajā specialitātē, tiks maksāta stipendija atkarībā no mācību kursa. 1. kursā studējošajam tiks maksāti 150 eiro mēnesī, 2. un 3. kursa studentam – 200 eiro mēnesī; 4. kursa un augstāko kursu studējošiem, kā arī maģistra studiju programmā studējošajiem  – 250 eiro mēnesī. Studējošais stipendiju varēs saņemt visu studiju laiku bez pārtraukuma.

Pastāv arī tā saucamā vienreizējā stipendija 2000 eiro apmērā, kas tiks izmaksāta pēdējo kursu studentiem.

Dzīvesvietai ir jābūt deklarētai Daugavpils novada pašvaldībā vai arī ir jābūt Daugavpils novada vidusskolas absolventam (neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas). Studējošajam jābūt ar sekmju vidējo atzīmi ne zemāku par 6 ballēm. Pēc augstskolas absolvēšanas trīs gadi būs jānostrādā pie attiecīgā uzņēmēja.

Ja pretendentiem uz stipendiju būs vienādi sekmju izraksti, prioritāri tiks atbalstīti bez vecāku gādības palikušie bērni, jaunieši no trūcīgām vai daudzbērnu ģimenēm. Pirms stipendijas saņemšanas studējošais varēs slēgt trīspusēju vienošanos ar domi un uzņēmēju, kurš garantēs, ka tas speciālistu gaidīs un pēc absolvēšanas nodrošinās ar darbu. Uzņēmēji drīkstēs savstarpēji kooperēties gadījumos, ja šāds speciālists ir vajadzīgs vairākiem uzņēmējiem.

Pašvaldība gatava izpalīdzēt ar dzīvokļiem

Aktuāls jautājums topošajiem speciālistiem, uzsākot darba attiecības ar darba devēju, būs dzīvokļa jautājums.

”Daugavpils novada pašvaldība stipendiātiem līdz ar darba uzsākšanu attiecīgajā specialitātē nepieciešamības gadījumā var piedāvāt izīrēt pašvaldības dzīvokli. Lai pretendētu uz dzīvojamo telpu, stipendiātiem būs jāiesniedz iesniegums ar lūgumu piešķirt dzīvojamo telpu, darba devēja motivācijas vēstule un darba līgums. Dzīvoklis tiek piemeklēts pēc iespējas tuvāk darba vietai. Pats stipendiāts arī var norādīt vietu, kurā viņš vēlas izīrēt dzīvokli,” skaidro Daugavpils novada domes Īpašuma nodaļas vadītāja Ilze Ondzule.

Kas ir jāsniedz komisijai, lai pieteiktos stipendijai:

* iesniegums stipendijas saņemšanai;

* izziņa no augstskolas par studiju faktu;

* vienošanās ar uzņēmēju;

* dokumenti, kas apliecina bāreņa, trūcīgas ģimenes vai daudzbērnu ģimenes statusu (ja attiecināms).

Šie dokumenti aizlīmētā aploksnē ar norādi “Daugavpils novada domes Stipendiju piešķiršanas komisijai” līdz 31. augustam jāiesniedz Daugavpils novada domē (Daugavpilī, Rīgas ielā 2, 20. kabinetā).

Ar “Pašvaldības stipendijas piešķiršanas kārtību” var iepazīties Daugavpils novada pašvaldības mājaslapā www.daugavpilsnovads.lv vai griežoties personīgi Daugavpils novada domē vai kādā no 19 pagastu pārvaldēm.

Sagatavojis Dainis Bitiņš,

Daugavpils novada domes

Informācijas un sabiedrisko attiecību daļas

sabiedrisko attiecību speciālists