Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Zemgalē uzsākts jauns projekts daudzfunkcionālo centru attīstībai

Zemgales Plānošanas reģions kā vadošais partneris uzsācis jaunu projektu INTERREG V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014.–2020. gadam “Daudzfunkcionālo centru – vietējās kopienas sociālās iekļaušanas un izaugsmes veicinātāju attīstība” (LLI-425, OCTOPUS). 18. jūnijā Jelgavā visi OCTOPUS partneri tikās projekta atklāšanas pasākumā.

Gan Latvija, gan Lietuva nacionālā un vietējā līmenī saskaras ar dažādām teritoriālajām problēmām – sabiedrības novecošanās, pieaugošā demogrāfiskā slodze un speciālistu trūkums sociālo pakalpojumu nozarē, augšupejošs cilvēku ar invaliditāti skaits, arī lielāks nabadzības risks lauku apvidos.

Līdz ar Zemgales Plānošanas reģionu projektu izstrādāja un ieviesīs arī Jelgavas novada pašvaldība, Auces novada pašvaldība, Vecumnieku novada pašvaldība, Pluņģes rajona pašvaldība, Biržu rajona pašvaldība un Rokišķu novada izglītības centrs. Tā kā visi projekta partneri saskārušies ar problēmām, kas saistītas ar piemērotas infrastruktūras, sociālās integrācijas pasākumu nodrošināšanas aprīkojuma un sociālo pakalpojumu trūkumu, kā arī tiem trūkst iespēju dalīties savā pieredzē un mācīties no citiem un organizēt apmācības speciālistiem, izstrādāts projekts OCTOPUS. Tā mērķis ir veicināt sociālo pakalpojumu pieejamību un sekmēt cilvēku ar funkcionālajiem traucējumiem, senioru, riska grupas ģimeņu sociālo iekļaušanu, izveidojot vai uzlabojot multifunkcionālos centrus, kuros tiks nodrošināti sociālie pakalpojumi un iekļaušanas pasākumi arī riska grupas jauniešiem un bērniem.

Projekts sniegs iespēju izveidot daudzfunkcionālos centrus, kas uzlabos pakalpojumu pieejamību un veicinās sociālo integrāciju, iegādājoties nepieciešamo aprīkojumu, uzlabojot infrastruktūru, izstrādājot daudzfunkcionālo centru pamatnostādnes, veicot pieredzes apmaiņu, apmācot speciālistus un iesaistot mērķgrupas vietējās un pārrobežu sociālās iekļaušanas pasākumos.

Divu gadu laikā Jelgavas, Auces un Vecumnieku novadā un Pluņģes pašvaldībā tiks veidoti četri jauni sociālie pakalpojumi – dienas centrs, dienas aprūpes centrs, kopienas centrs un multifunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs. Savukārt Jelgavas novada, Biržu un Rokišķu pašvaldībās piedāvās 14 jaunus sociālās iekļaušanas pasākumus: sensoro istabu, mākslas un teātra studiju, angļu valodas kursus, mūzikas un sporta nodarbības, jauno tehnoloģiju mācības senioriem, mācību kursus vecākiem, kuriem ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, bērnu atpūtas nometnes u. c.

Partneru pašvaldību speciālisti piedalīsies četros pieredzes apmaiņas braucienos un trīs dienu mācību pasākumā. Tiks izveidotas vadlīnijas daudzfunkcionālo centru darbībai, lai veiksmīgāk īstenotu dažādus sociālos pakalpojumus un iekļaušanas pasākumus, piemēram, kultūras, sporta un izglītojošas aktivitātes dažādām mazaizsargātām grupām.

Projekta laikā projekta partneri izmēģinās vairākus kopīgus sociālās iekļaušanas pasākumus: pārrobežu pasākumu senioriem, nometni riska grupas bērniem, svētkus bērniem ar invaliditāti.

Pēc izmēģināšanas visi iekļaujošie pasākumi tiks izvērtēti un pilnveidoti. Projekta rezultātā jaunie un uzlabotie multifunkcionālie centri un tajos piedāvātie sociālie pakalpojumi un iekļaušanas pasākumi Latvijas un Lietuvas reģionos kļūs pieejamāki vairāk nekā 700 cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, senioriem, ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti, un bērniem un jauniešiem, kuri pakļauti riskam.

Kā stāsta projekta vadītāja Ieva Zeiferte: “Daudzfunkcionālo centru ideja ir īpaši aktuāla attālākām apdzīvotām vietām, kur zem viena jumta nepieciešams koncentrēt gan finansiālos, gan speciālistu resursus, lai varētu nodrošināt sociālos pakalpojumus un iekļaujošos pasākumus vairākām iedzīvotāju grupām vienuviet, jo katrai riska grupai veidot savu atbalsta centru nav racionāli pie tik maza iedzīvotāju skaita, kāds tas pašreiz ir lauku teritorijās.” Projekta atklāšanas pasākumā projekta vadītāja arī uzsvēra, ka sociālie pakalpojumi nav tikai ēkas vai aprīkojums, bet galvenokārt tie ir speciālisti, metodes un vadības kapacitāte, tādēļ Latvijas–Lietuvas sadarbības programma ir pateicīgs instruments, kas sniedz iespēju vienlaikus investēt visās šajās jomās, lai galarezultāts būtu darbotiesspējīgs pakalpojums. “Daži Lietuvas partneri jau mums ir priekšā ar gataviem daudzfunkcionāliem centriem, kuru darbība vien tikai jāuzlabo, tādēļ būs interesanti gūt pieredzi un ieviest labākos piemērus arī Latvijā,” uzskata I. Zeiferte.

Projekts “OCTOPUS” tiek īstenots INTERREG V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014–2020, tas tiks īstenots no 2020. gada jūnija līdz 2022. gada jūnijam. Projekta kopējais budžets ir 705 573,37 eiro (t. sk. ERAF finansējums 599 737,33 eiro).

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

www.latlit.eu / www.europa.eu

Sagatavojusi Ilze Lujāne,

Zemgales Plānošanas reģiona

sabiedrisko attiecību speciāliste