Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Noslēgušies Valmiermuižas pils tornīša fasādes konservācijas darbi

Burtnieku novadā noslēgušies Valmiermuižas pils tornīša fasādes konservācijas darbi, kas veikti restauratora Jura Pavlova vadībā. Ir nostiprinātas ēkas brūkošās daļas, kā arī sakārtota nokrišņu ūdens novadīšanas sistēma, lai tornīša sienas pasargātu no mitruma un bojāšanās.

“Šogad veikti paši neatliekamākie darbi, lai iekonservētu ēku un paglābtu to no bojāejas, lai tad, kad izdosies piesaistīt lielāku finansējumu, varētu veikt jau pilnu atjaunošanu. Ieceru tornīša izmantošanai nākotnē ir daudz, jo tas ir interesants apskates objekts. Te varētu būt gan izstāžu zāle, gan tūrisma informācijas centrs, bet galvenais, ka šobrīd vēsturiski nozīmīgā ēka ir pasargāta no turpmākas konstrukciju bojāšanās,” stāsta Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume.

Vēl turpinās darbi tornīša iekšpusē. Saudzīgi tiek noņemti vērtīgie sienu un griestu gleznojumi, lai tos saglabātu tālākai eksponēšanai.

Šāda metode izvēlēta, jo griestu pārsegumi ir kritiskā stāvoklī. Gleznojumi tiek noņemti no pārseguma virsmas un uz laiku pārnes uz papīra un marles kārtas. Kad tiks uzsākti lielāki atjaunošanas darbi, tos varēs novietot atpakaļ torņa interjerā.

Šovasar šajā procesā piedalījās poļu restaurators Bartolomejs Kubjaks, kuram ir pieredze darbos, kad nākas meklēt dažādus netradicionālus risinājuma ceļus. Viņš apmācīja veikt gleznojumu transfēra metodi. Darbu veikšanā iesaistījās arī jaunie speciālisti no Latvijas Mākslas akadēmijas.

Plašāka informācija par Valmiermuižas pils tornīša konservācijas darbiem ReTV sižetā: https://youtu.be/0-TlmUYNedw.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Valmiermuižas pils tornīša dekoratīvo griestu un sienu gleznojumu saglabāšanai piešķīrusi 20 000 eiro, bet Burtnieku novada pašvaldība tornīša fasādes konservācijas darbiem izlietojusi 15 505,11 eiro.

Valmiermuižas pils tornis celts 1883. gadā un ir vienīgā līdz mūsu dienām saglabājusies liecība no senās kungu mājas. Tā interjeros fragmentāri saglabājušies vēsturiski vērtīgi sienu un griestu dekoratīvie gleznojumi – tie ir iekļauti Valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā (valsts aizsardzības nr. 4551).

Sagatavojusi Edīte Stērste,

Burtnieku novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste