Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Noslēgusies akcija "ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”

Noslēgusies “BILŽU BIROJA” rīkotā mūzikas un mākslas festivāla “BILDES” 35 gadu jubilejai veltītā akcija “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”. Tajā iesūtītas 412 mākslinieciskotu pastkastīšu un 303 pastkastīšu maketu fotogrāfijas no 73 Latvijas pilsētām un novadiem.

Visaktīvāk akcijā iesaistījušies Jelgavas, Liepājas un Tukuma novada iedzīvotāji. Tālākā pastkastīte tapusi Krievijas Federācijā, un to darinājusi latviešu valodas un kultūrvēstures skolotāja Ilona Saverasa. Savukārt Briseles latviešu nedēļas nogales skolā tapuši pastkastīšu maketi.

Darbu tapšanā izmantotas dažādas tehnikas – gleznošana, dekupāža, tamborēšana, kolāžu veidošana, pat kokgrebšana un kalšana. Arī tēmas bijušas dažādas – no melnbaltiem ģeometriskiem un abstraktiem tēlojumiem līdz pat krāsainiem dzīvās dabas un ainavu attēliem. Tās radītas gan pašiem sev, gan arī kā sirsnīgas dāvanas tuviniekiem un draugiem.

Festivāla “BILDES” direktore Tija Auziņa: “Akcijas dalībnieki ir atjaunojuši novecojušās, padarījuši interesantākas un krāsainākas ierastās, veikalā pirktās, kā arī darinājuši pavisam jaunas, funkcionālas pastkastītes. No sirds priecājos par katra akcijas dalībnieka veikumu savu pastkastīšu mākslinieciskošanā! Tagad katram no viņiem tāda pastkastīte ir vienīgā – izlolota, izsapņota, mīļākajās krāsās ietērpta… Tas ir oriģināldarbs, vēstījums pašiem sev, draugiem un radiem un arī garāmejošiem vērotājiem. Šīs pastkastītes ir kļuvušas par mājas vizītkartēm un unikāliem vides objektiem. Aizkustinoši, pārdomu pilni un filozofiski, jautri un ģimeniski silti bija arī pastkastīšu tapšanas stāsti. Galvenais, ka tas viss veikts ar mīlestību.”

Pēc akcijai iesūtīto pastkastīšu fotogalerijas aplūkošanas prieku par akcijas rezultātiem pauž Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte: “Brīnišķīgs ceļojums pa Latviju, lai iepazītu tik daudzus visu paaudžu Latvijas ļaudis, kuri, labprāt atsaucoties idejai, ir spējuši iedzīvināt savu radošo potenciālu, padarījuši savu un kopīgo dzīves telpu sakoptāku, krāsaināku. Pasta kastītēm būt kā būtiskam elementam cilvēku sadzīvē un Latvijas kultūras ainavā!”

Akcijas žūrijas pārstāvis, metālmākslinieks Arvīds Endziņš: “Durvis, ceļa gals, pastkastīte ir pirmie, ko ieraugām, dodoties ciemos vai atgriežoties mājās. Katrai lietai ir savs uzdevums un funkcija. Protams, labai lietai galvenais ir ērti kalpot saimniekam, tomēr bez lietām mums ir arī citas vērtības. Viena no tām – kopā radīšanas prieks ģimenes lokā, draugu pulkā, ar kaimiņiem. Ir jauki, ja pastnieks nes avīzes uz pastkastīti ar kaķi, balodi, ābeļziediem vai Vinniju Pūku. Latviešu valodā taču sakām – pastkastīte, nevis kaste. Tā silti un mīļi.”

Akcijas gaitā apgleznotas gan privātās, gan arī kopējās daudzdzīvokļu māju pastkastītes. Ne vienas vien mājas iedzīvotāji darbojušies kolektīvi, lai atsvaidzinātu un padarītu priecīgāku savas mājas kāpņutelpu.

Pie mākslinieciskotām pastkastītēm tikušas arī 20 iestādes un uzņēmumi, tajā skaitā arī septiņas bibliotēkas, vairākas izglītības iestādes, pašvaldību pārvaldes, tūrisma apskates objekti u. c.

Domājot par sarežģīto laiku, kurā risinājās akcija, Latvijas Nacionālās bibliotēkas komunikācijas vadītājs Augusts Zilberts teic: “Cerīgs un pozitīvs skats uz ikdienu šobrīd mums visiem ir ļoti nepieciešams, un apgleznotās pastkastītes to nodrošinās arī ilgtermiņā, vienlaikus atgādinot par savdabīgo 2020. gadu. Man ir patiess prieks, ka akcijai atsaucās arī bibliotēkas, kārtējo reizi apliecinot, cik bibliotēku darbinieki ir radoši un daudzpusīgi."

Latvijas skolās norisinājās akcijas aktivizēšanas pasākumi “Ja man būtu pastkastīte…”. Tajos bērni tika aicināti iztēloties savu sapņu pastkastīti un veidot tās maketu. Attālināto mācību un vasaras prakšu laikā akcijā iesaistījās vispārizglītojošo un mākslas skolu audzēkņi Aizkrauklē, Baldonē, Krāslavā, Krimuldā, Mērsragā, Rīgā, Priekulē, Vecumniekos, kā arī bērni no citām interešu un izglītības iestādēm. Īpaši aktīvi darbojās Jelgavas Spīdolas valsts ģimnāzija un mākslas skolotāja Dace Lejēja, kuras skolēni sagatavoja 143 pastkastītes un 218 pastkastīšu maketus: “Pastkastīšu dizainu veidošana attālināti Covid-19 pirmā viļņa karantīnas laikā mums visiem bija izaicinājums. Tas bija projekts divarpus mēnešiem – no ideju skices līdz gatavam dizaina objektam. Jauki, ka skolēnu vecāki uzticējās savu bērnu mākslinieciskajām aktivitātēm un atļāva dizainēt savas mājas pastkastītes, kas tagad rotā sētu vārtiņus un māju sienas. Daudzas pastkastītes aizceļoja arī pie skolēnu vecvecākiem un nu silda veco ļaužu sirdis.”

Arī pašvaldības un kultūras nami aicināja vietējos iedzīvotājus apgleznot pastkastītes. Pastkastīšu apgleznošanas pasākumā “Mēs savam Briežuciemam” vietējie iedzīvotāji atjaunoja un mākslinieciskoja pastkastīšu kompleksu pie bijušās pasta ēkas, kā arī vairākas daudzdzīvokļu māju un privātās pastkastītes. Pastkastīšu apgleznošana notika arī Ceraukstes, Zemītes, Penkules, Tumes, Popes pagastā, Līgatnē, Jūrkalnē un citur. Pasākuma “Ogre ceļo” atklāšanā Ogres novada Kultūras centrā pastkastītes apgleznoja mūziķi Antra Stafecka, Alex, Toms Kalderauskis un Gunārs Meijers.

Liepājas Karostas festivāla plenēra laikā mākslinieki apgleznoja pastkastītes, kas nu rotā dažādus pilsētas uzņēmumus. Savas pastkastītes apgleznoja arī liepājnieki Ābeļu ielā, pulcējoties savas ielas svētkos un atverot savu pastkastīšu galeriju.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe komentēja akcijas norisi: “Daudzviet, pa Latviju braukājot, redzu, ka pastkastītes kalpo arī kā savas vietas īpašo atpazīšanas zīmju rādītājas, amatu prasmju liecinieces, norādes zīmes. Tik simpātiska ir Ābeļu ielas Liepājā akcija! Ne tikai glītas pastkastītes, bet arī kaimiņu kopābūšana, ābolu našķu degustēšana. Prieks, ka Sēmes rozes tagad zied arī pie pagasta pārvaldes ēkas uz pastkastītes! Dažviet uz pastkastītēm var nolasīt saimnieku arodus, nojaust aizraušanās, atpazīt ciema mīluļus...”

Akcijas rezultātus atzinīgi novērtē Latvijas Kultūras akadēmijas mākslas vēstures docente, ielu mākslas pētniece Zane Grigoroviča: "“BILŽU BIROJA” rīkotā akcija sniedza iespēju ne vien profesionāliem māksliniekiem, mākslas skolu audzēkņiem, bet arī jebkuram, kurš otu nav turējis rokās garus gadu desmitus, atcerēties, ka zīmējot un gleznojot var sagādāt prieku sev un ģimenei. Apsveicama ir viņu drosme savu veikumu eksponēt neaptverami lielā "izstāžu zālē”, novietojot apgleznoto pastkastīti ceļa galā, pie žoga vai kāpņutelpā, tā radot prieku daudziem. Pēdējā laikā daudzas Eiropas pilsētas piesaista tūristus arī ar ielu mākslu. Tūrisma ceļvežos tiek iezīmētas vietas, kur var apskatīt apgleznotus namus, reizēm papildinātus ar asprātīgiem uzrakstiem. Ļoti iespējams, ka, ceļojot pa Latviju, kāds izvēlēsies apskatīt tieši akcijas laikā tapušās pastkastītes.”

Pēc akcijas noslēguma “BILŽU BIROJS” un “BILŽU” mākslinieku žūrija izvērtēja iesūtītos darbus un atzīmēja interesantāko darbu autorus, piešķirot arī īpašās mākslinieku balvas: Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas (mākslinieka Jāņa Straupes balva), Emīlija Anna Kalniņa no Smiltenes novada (mūziķa, aktiera Vara Vētras balva), Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada (mākslinieces Ineses Mailītes balva), Inga Romule no Dagdas novada, Linda Katrīne Rēriha no Dundagas novada, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada, Agate Mūrniece no Alūksnes novada, Aiga Skrastiņa-Zommere no Jelgavas novada, Gabriela Zalcmane no Ozolnieku novada, Ērika Māldere un Ēriks Lenkevics no Vecpiebalgas novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Paula Mellīte un Rūdolfs un Māra Marta Brikmaņi no Līgatnes novada, Māra Bērziņa no Gulbenes novada, Erlands Mercs no Jelgavas un Anda Sproģe no Vecumnieku novada. Vēl mākslinieku balvas saņēma arī Beatrise Dērica no Jelgavas (mākslinieces Maijas Rezenbergas balva), Klaudija Frolova no Varakļānu novada (mūziķa Raimonda Bartaševica balva) un Līga Romančuka no Rēzeknes novada (mākslinieka, daiļkrāsotāja, dizainera Arvīda Plokštas balva).

Izvērtējot akcijas jaunāko dalībnieku veikumu, balvas no festivāla “BILDES” ilggadējā sadarbības partnera “Pure Chocolate” saņems: Alise un Kristers Ābeles no Kandavas novada, Alise Cibiņa no Jaunjelgavas novada, Gabriela Eiduka no Madonas novada, Ramona Kaktiņa no Jaunjelgavas novada, PII "Auseklītis" grupas "Mārītes" audzēkņi no Alojas novada, Ilze un Jēkabs Prūši no Jaunpiebalgas novada un Šarlote Skrible no Dundagas novada. Balvu saņems arī PII “Lācītis” kolektīvs no Jelgavas.

Norisinājās arī Facebook lietotāju balsojums. Tajā vislielāko balsu skaitu un draugu atbalstu guva Inga Romule no Dagdas novada, Paula Justīne Veidemane no Baldones novada un Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada.

Akcijas informatīvie atbalstītāji noteica savas simpātijas. Par mediju favorītiem kļuva Arvīds Šroms no Ludzas novada, Linga Krihnere no Liepājas, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada, Gita Ozola no Tukuma novada, Karīna Vīnerte no Talsu novada, Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas, Patrīcija Krūče no Liepājas, Alfrēds Lapetrovs no Jelgavas, Alise Rimkēviča no Jelgavas un Paula Dravniece no Jelgavas. Viņi saņems dāvanas no laikrakstiem “Vietējā Latgales Avīze”, “Dzirkstele”, “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”, “Rīgas Apriņķa Avīze”, “Latgales Laiks” un “Zemgales Ziņas”, kā arī izdevniecības “Santa”. Dāvanas no laikraksta “Latvijas Avīze” saņems Kristiāna Prenclava no Ādažu novada, Kristīne Ķauķīte no Amatas novada, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada, Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas, Tomass Kārlis Upmanis no Jelgavas, Ieva Renāte Pētersone no Ozolnieku novada, Anete un Zane Krautmanes no Kandavas novada, Patrīcija Krūče no Liepājas, Arvīds Šroms no Ludzas novada un Laura Buka no Tukuma novada.

Latvijas Pašvaldību savienība izvirzīja savu TOP 5: Arvīds Šroms no Ludzas novada, Elvo Dobelis no Aizputes novada, lietišķās mākslas pulciņš “Čaklās rokas” no Tukuma novada, Brigita Čebatarova no Vecumnieku novada un Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada.

Balvas no Latvijas Nacionālā kultūras centra saņems: Ilona Saverasa no Baškortostānas Republikas Krievijā, Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Elvo Dobelis no Aizputes novada, Elizabete Silava no Jelgavas, Līva Pekarska no Jelgavas novada, Inga Romule no Dagdas novada, Zigrīda Atāle no Liepājas, Gabriela Eiduka no Madonas novada, Niks Rūdolfs Neija no Ozolnieku novada, Uldis un Mārcis Stepiņi un Sigita Veide no Rojas novada, Sintija Strazdiņa no Tukuma novada, Sigita Kanča un Lāsma Reine no Varakļānu novada, Ērika Māldere un Aigars Lenkevičs no Vecpiebalgas novada un Normunds Liepnieks no Ventspils novada.

Latvijas Nacionālā bibliotēka, īpaši vērtējot bibliotēku veikumu akcijas laikā, vēlas atzīmēt Vecpiebalgas novada bibliotēkas un Kokneses novada Iršu pagasta bibliotēkas pastkastītes.

Akcijai iesūtīto darbu fotogrāfijas un citas akcijas aktualitātes atrodamas mūzikas un mākslas festivāla “BILDES” Facebook lapā – @FestivalsBildes – un festivāla lapā www.bildes.lv.

LAI PRIEKS RADA PRIEKU!

Akcijas sadarbības partneris – VAS “Latvijas Pasts”. Informatīvi atbalsta: Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Radio 2, “Latvijas Avīze”, LA.lv, 1188.lv, Inbox.lv, Pilsēta24.lv, Draugiem.lv, E-klase.lv, Santa.lv, tipogrāfija “Zemgus”, “Rīgas Apriņķa Avīze”, “Alūksnes un Malienas Ziņas”, “Auseklis”, “Bauskas Dzīve”, “Brīvā Daugava”, “Dzirkstele”, “Druva”, “Ezerzeme”, “Jūrmalas Vārds”, “Kurzemnieks”, “Latgales Laiks”, “Liesma”, “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”, “Ogres Vēstis Visiem”, “Rūjienas Vēstnesis”, “Saldus Zeme”, “Staburags”, “Stars”, “Talsu Vēstis”, “Vaduguns”, “Ventas Balss”, “Vietējā Latgales Avīze”, “Zemgale”, “Zemgales Ziņas”, “Ziemeļlatvija”  u. c.

Sagatavojusi Tija Auziņa

“BILŽU BIROJS”