Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

"BIOR" veiks Latvijas upju inventarizāciju

Valsts zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki uzsākuši darbu pie Latvijas upju ierindošanas prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā. Kopumā plānots inventarizēt 19 tūkstošus kilometru Latvijas upju.

Šobrīd sadarbībā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālistiem tiek veidots upju saraksts, un visas Latvijas upes sadalīs vienu kilometru garos posmos. Par katru upes posmu datubāzē tiks iekļauta pieejamā informācija, piemēram, upes kritums, gultnes substrāts, zemes izmantošanas veids upes krastā. Pētnieki plāno apkopot informāciju par aptuveni 19 tūkstošiem posmu.

Latvijas upju inventarizācija nepieciešama, lai novērtētu upju nozīmi zivju sugu aizsardzībā un faunas daudzveidībā, kā arī saimnieciski izmantojamo zivju resursu saglabāšanā. Šāda datubāze nodrošinātu zinātniski pamatotu upju apsaimniekošanas pasākumu plānošanu un palielinātu upju atjaunošanas pasākumu efektivitāti.

Pirms Latvijas upju inventarizācijas darba uzsākšanas vadošie “BIOR” pētnieki sadarbībā ar upju apsaimniekošanā iesaistītajām organizācijām, kā arī individuālajiem upju apsaimniekošanas ekspertiem un entuziastiem veica priekšizpēti un apzināja  vērtīgākās zivju sugas. Tāpat tika noteikti nozīmīgākie upju novērtēšanā izmantojamie dati un to avoti.

Par Latvijas upēs nozīmīgākajām zivju sugām atzītas ceļotājzivis (lasis, taimiņš, upes nēģis u. c.), citas lašveidīgās zivis (alata un strauta forele) un citas zivis, kuras uzturas salīdzinoši strauji tekošos ar skābekli bagātos ūdeņos. Nozīmīgākie šo sugu stāvokli ietekmējošie faktori ir upju kritums, gultnes substrāts un ūdens temperatūra, kā arī upēs esošie aizsprosti, mazo HES ekspluatācija, upju iztaisnošana un bebru aktivitātes.

Upju inventarizāciju plānots pabeigt līdz šāgada vasarai, pēc tam “BIOR” pētnieki izveidos publiski pieejamu upju sarakstu, kurā tiks apskatīti un uzskaitīti efektīvākie apsaimniekošanas pasākumi. Pieejamais saraksts ļaus racionāli izmantot pieejamos finanšu līdzekļus, lai veiktu upju atjaunošanu, balstītu uz zinātniski pamatotiem lēmumiem.

Pētījumu valsts zinātniskais institūts “BIOR” īsteno Latvijas Vides aizsardzības fonda projektu “Latvijas upju ierindošana prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā”.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” ir viens no lielākajiem zinātniskajiem institūtiem Baltijā un vadošais pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses jomā. Institūts, balstoties uz inovatīvām pētniecības metodēm, rada praktiski pielietojamas zināšanas tādās jomās kā sabiedrības un vides veselība, pārtika, zivsaimniecība un veterinārmedicīna.

Sagatavojusi Ilze Dimante,

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior”

sabiedrisko attiecību vadītāja

Foto: Sandra Bērziņa