Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Bauskas pils gādā par tūristu piesaistes veidiem

Bauskas pils muzejs sadarbībā ar projekta vadošo partneri Raudondvaris muižu (Raudondvario dvaras) īsteno INTERREG Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gada projektu nr. LLI-498 “Vēsturiskais ceļš: Raudondvaris–Bauska” (HRRB).

Projekta mērķis ir palielināt tūristu skaitu Kauņas rajonā un Bauskas reģionā rudens un ziemas sezonā, veidojot mākslas, izglītības un sporta aktivitātes, cenšoties piesaistīt apmeklētājus ar dažādām interesēm: kultūras un aktīvās atpūtas entuziastus, vēstures un mantojuma cienītājus, tostarp arī jauniešus. Visas paredzētās aktivitātes ir vērstas uz abu partnervalstu vēsturiskā un kultūras mantojuma pievilcības palielināšanu.

Bauskas pils muzeja misija ir apgūt Bauskas pili kā valsts nozīmes kultūras pieminekli kontekstā ar Livonijas un Kurzemes hercogistes vēsturi, apkopot vēsturisko materiālu, veikt pils izpēti un veidot pils vēsturei un arhitektūrai atbilstošas ekspozīcijas. Viens no galvenajiem uzdevumiem ir regulāra koncertu un tematisku pasākumu rīkošana, kuru saturs un pasniegšanas veids atbilst pils pastāvēšanas laika tradīcijām.

Bauskas pils muzejā ziemas mēnešos strauji krītas apmeklētāju skaits, tāpēc ar daudzpusīgām projekta aktivitātēm plānots piesaistīt papildu apmeklētājus gan kultūras mantojuma objektam, gan Zemgales reģionam.

Daļa no projekta aktivitātēm veltīta, lai radītu plašāku iespēju klausītājiem baudīt seno mūziku pils atmosfērā tieši ziemas mēnešos. Projektā tiks izgatavotas 16. gs. beigu un 17. gs. sākuma mūzikas instrumentu kopijas, kas pils apmeklētājiem piedāvās ne tikai muzikālu, bet arī estētisku baudījumu un autentisku skaņu.

Lai sagatavotu koncertprogrammu, tiks organizētas radošās rezidences, kas rezultēsies ziemas koncertu sērijā no novembra līdz martam ar koncertiem Bauskas pilī un Raudondvaris muižā. Plānots aprīkot un modernizēt arī Bauskas pils muzeja koncertzāles tehnisko nodrošinājumu.

Lai sasniegtu projektā izvirzītos mērķus, plānots attīstīt informatīvo un vizuālo pieejamību par Bauskas pili kā nocietinātas rezidences militāro nozīmīgumu un funkcijām. Tiks izveidota brīvdabas militārā ekspozīcija un tematiskā izglītojošā programma “Artilērija 17. gadsimtā” – aizsargvaļņos izstādīti lielgabali uz lafetēm, kā arī pils brīvdabas teritorija būs papildināta ar informatīviem stendiem. Arī pils ārējais veidols nedaudz mainīsies, atbilstoši vēsturiskajai informācijai uzstādot kaltas logu restes. Lai papildinātu jau esošo militāro ekspozīciju pils iekštelpās, tiks izgatavotas 17. gs. vidus musketiera un artilērista tērpu rekonstrukcijas ar aksesuāriem un atbilstošiem piederumiem.

Kā unikāls piedāvājums tieši ziemas sezonā plānota tematiskā izglītojošā programma ”Mākslīgais apgaismojums renesanses pilī”, kuras dažādajās aktivitātēs varēs iepazīties ar apgaismojuma veidiem un lomu renesanses pilī. Lai demonstrētu apgaismojuma daudzveidību, izgatavos un interjera iekārtojuma ekspozīcijā izvietos pilij atbilstošus apgaismes ķermeņus.

Kopējais projekta finansējums Raudondvaris muižai un Bauskas pils muzejam ir 785 875 eiro, tajā skaitā ERAF finansējums 85% apmērā – 667 993,75 eiro.

Projekta finansējums Bauskas novada pašvaldībai: 384 500 eiro, no tā ERAF finansējums 326 825 eiro, valsts budžeta līdzfinansējums 19 225 eiro un pašvaldības līdzfinansējums – 38 450 eiro. Projekta ilgums ir 24 mēneši (01.01.2021.–31.12.2022.).

Projekts tiek īstenots INTERREG V–A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā. Informācija par INTERREG V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmu 2014.–2020. gadam: www.latlit.eu; Eiropas Savienības oficiālā mājaslapa: www.europa.eu.

Šis raksts  ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šā raksta saturu pilnībā atbild Bauskas pils muzejs, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Sagatavojusi Ruta Garklāva,

Bauskas pils muzeja

galvenā speciāliste zinātniskajā darbā – mākslas eksperte

Foto: Linda Kaufmane