Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Būvniecības gada balvas 2020 laureāti

Balvu izsniegšana konkursu “Latvijas Būvniecības gada balva 2020” un “Latvijas Gada inženieris būvniecībā 2020” laureātiem notika Āgenskalna tirgū 12. martā dzērveņu un ķirbju lielpārdošanas laikā, lai balvas nāktu kopā ar tik ļoti pavasarī nepieciešamo C vitamīnu. Balvu saņēmēju ierašanās notika saskaņā ar laika grafiku.

Latvijas būvniecības nozarē 2020. gads iezīmējies ar interesantām ekspluatācijā nodotām ēkām un būvēm. Visās konkursa “Latvijas Būvniecības gada balva” desmit nominācijās bija sīva konkurence, jo objekti izpildījuma ziņā, ar arhitektoniskajām vērtībām un sociālo nozīmīgumu ir bijuši gana spēcīgi un cienījami konkurenti, lai radītu grūtības atlasīt godalgoto vietu ieguvējus no kopumā 140 pieteiktajiem objektiem.

Konkursā tika pieteiktas ēkas un būves no Rīgas, Vaidavas, Daugavpils un novada, Baldones, Carnikavas, Bārtas, Pāvilostas, Viļāniem, Ogres, Liepājas, Ventspils, Saldus, Babītes, Jūrmalas, Ādažiem, Kuldīgas, Jelgavas, Jēkabpils, Stopiņiem, Skrīveriem, Tukuma, Upesciema, Tīnūžiem, Dreiliņiem, Ulbrokas, Piņķiem, Dānijas, Ikšķiles, Ķekavas, Limbažiem, Ģibuļu pagasta, Usmas, Mārupes, Saulkrastiem, Dobeles, Madonas, Siguldas, Valgas, Zilākalna, Tārgales, Gaujienas, Kandavas, Līgatnes, Salacgrīvas, Smiltenes, Amatas, Valmieras, Alūksnes, Bauskas, Āraišiem, Kokneses, Ķemeriem un Siguldas.

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2020” Grand Prix tika piešķirta diviem objektiem – Mežaparka Lielās estrādes pārbūvei un Jūrmalas šosejas pārbūvei ar pievadceļiem.

Konkursa laureātu vidū ir arī vairāki pašvaldību objekti.

Nominācijā “Restaurācija” 1. vietu ieguvusi Bauskas pilsdrupu konservācijas 3. kārta, kuras pasūtītājs ir Bauskas novada dome, 2. vietu – bijušās sanatorijas “Ogre” lielās zāles atjaunošana, kuras pasūtītājs ir Ogres novada pašvaldība, un 3. vietu – Krustpils pils A daļas un fasādes atjaunošana, ko pasūtījusi Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Bauskas pilsdrupu konservācijas 3. kārta tiek īstenota projekta “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā” gaitā, veicot Bauskas pils cietokšņa centrālā torņa, vārtu mazā torņa un tiem piegulošo sienu restaurāciju, lai padarītu centrālo torni pieejamu apmeklētājiem visa gada garumā. Šogad projektā vēl turpināsies Bauskas pilskalna ziemeļu nogāzes nostiprināšanas un rehabilitācijas būvdarbi.

Bijušās sanatorijas “Ogre” lielās zāles atjaunošana Ogrē notika projektā “Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā”. Viens no būtiskākajiem uzdevumiem bijušās sanatorijas atjaunošanas darbu gaitā bija saglabāt ievērojamā latviešu gleznotāja Anša Cīruļa sienu gleznojumus, kas tapuši 1927. gadā un ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.

Krustpils pils A daļas un fasādes atjaunošanas darbu laikā atjaunoti 18. gadsimta sienu gleznojumi un septiņās telpās iekārtota ekspozīcija par pilsētas vēsturi. Korpusa otrajā stāvā atjaunotas vēsturiskās telpas, lai tajās varētu notikt kultūras pasākumi. Atjaunots arī pils dārzs, kurā vēsturiskajā atrašanās vietā uzstādīta strūklaka. Par Jēkabpils pašvaldības līdzekļiem atjaunota pils Medību zāle, garderobe, kā arī iegādātas mēbeles izglītojošu nodarbību norisei un jauns flīģelis. Krustpils pils ēkas un tās kompleksa atjaunošana un attīstīšana turpinās arī kultūras mantojuma saglabāšanas projektu 3. kārtā.

Nominācijā “Teritorijas labiekārtojums” 1. vieta piešķirta Jauno Stropu promenādes izbūvei un pludmales labiekārtojumam Daugavpilī, bet 3. vieta – gājēju tilta pār Irbes upi atjaunošanai Ventspils novadā, kā arī atzinība Aleksandra Grīna parkam Jēkabpils novada Kalna pagastā. Gājēju tilta pār Irbes upi atjaunošana Ventspils novada Tārgales pagastā notika projektā “Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana, eksponēšana un tūrisma piedāvājuma attīstība”. Pārbūvētais tilts nodrošina gājējiem un velosipēdistiem ērtu un drošu pārvietošanos pa kādreizējā mazbānīša stigu ciemu joslā starp jūru un asfaltēto šoseju, sasaistot prioritāri attīstāmo vietu Miķeļtorni ar plašākām lokālā aktīvā tūrisma maršrutu iespējām.

Nominācijā “Inženierbūve jaunbūve” 1. vietu ieguvis Smiltenes ielas divlīmeņu pārvads Daugavpilī, kura pasūtītājs ir Daugavpils pilsētas dome, bet 3. vietu – Gājēju tilta uz Lakstīgalu salu pārbūve Viļānos, kura pasūtītājs ir Viļānu novada pašvaldība.

Nominācijā “Inženierbūve pārbūve3. vieta piešķirta Neretas ielai un pārvadam Jēkabpilī, ko pasūtījusi Jēkabpils pilsētas dome.

Nominācijā “Jauna sabiedriskā ēka” 1. vietu ieguvusi Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas profesionālās kultūrizglītības ēkas jaunbūve, 2. vietu – Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola, bet 3. vietu – Olimpiskais centrs Rēzeknē.

Nominācijā “Koka būve” atzinība piešķirta Centra kioskam/ārtelpas vitrīnai Torņa ielā 3 Limbažos.

Vairāk informācijas par pieteiktajiem projektiem šeit.