Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Informācija par novadu ģerboņiem pēc 1. jūlija

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu 1. jūlijā darbu uzsāks jaunizveidotās pašvaldības, kam būs jālemj par līdzšinējiem un jaunajiem ģerboņiem, informē Valsts heraldikas komisija (VHK).

Jaunizveidotā novada dome sēdē pieņem lēmumu:

1) par jaunizveidotajā novadā iekļauto novadu ģerboņu atzīšanu par spēku zaudējušiem – atbilstoši likumam nav spēkā no 2021. gada 1. jūlija;

2) par likumā nosaukta jaunizveidotā novada ģerboni, ja novada nosaukums nav mainīts, var pieņemt lēmumu:

a) saglabāt līdzšinējo ģerboni;

b) noteikt laiku jauna ģerboņa izstrādei.

Piemēram, Aizkraukles novada dome sēdē pieņem lēmumu:

1) Aizkraukles novadā iekļauto novadu – Jaunjelgavas, Kokneses, Neretas, Pļaviņu, Skrīveru novada – ģerboņus atzīt par spēku zaudējušiem;

2a) Aizkraukles novadā turpināt izmantot līdzšinējo, VHK apstiprināto Aizkraukles novada ģerboni

vai

2b) noteikt laiku Aizkraukles novada jauna ģerboņa izstrādei (minēts laika periods).

Ja novada dome pieņēmusi lēmumu par jauna ģerboņa izstrādi, oficiālajos dokumentos (veidlapa, zīmogs u. c.) no jūlija līdz jauna ģerboņa apstiprināšanai novada pašvaldība lieto mazo valsts ģerboni.

Lai jauno ģerboņu veidošana noritētu veiksmīgi un profesionāli, VHK iesaka novada ģerboņa izveidē vispirms konsultēties vai sazināties ar Valsts heraldikas komisiju.

Saistībā ar jauno ģerboņu izveidi ir jāpārrunā izstrādes norise: ģerboņa koncepcijas, simbolu izraudzīšana, heraldikas specifiku zinošu mākslinieku iesaiste, ģerboņa attēla un heraldiskā apraksta sagatavošana atbilstoši Ģerboņu likumā noteiktajām prasībām un VHK izstrādātajai kārtībai.

** Jaunizveidoto Dienvidkurzemes un Augšdaugavas novadu domes pieņem lēmumu par novada ģerboņa izstrādi, apstiprināšanu VHK un reģistrāciju Kultūras ministrijas ģerboņu reģistrā. Vienlaikus šo novadu domes nolemj visu novadā iekļauto novadu ģerboņus atzīt par spēkā neesošiem.

** Ar likuma pārejas noteikumu 26. punktu no 2021. gada 1. jūlija Koknesei un Iecavai piešķirts pilsētas statuss. Ņemot to vērā, Aizkraukles novada dome lemj par Kokneses pilsētas un Bauskas novada dome – par Iecavas pilsētas ģerboņa izstrādi, apstiprināšanu VHK un reģistrāciju Kultūras ministrijas ģerboņu reģistrā.

Valsts heraldikas komisija aicina katru novada domi nekavējoties iesniegt informāciju par pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar ģerboni.