Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību pārstāvji aicināti piedalīties balvas “Zelta čiekurs 2021” pasniegšanā

Meža dienu komiteja ir noteikusi Meža nozares Gada balvas “Zelta čiekurs 2021” laureātus. Meža nozares galvenās - Gada balvas ieguvēji saņēmuši lielo “Zelta čiekuru”, savukārt pārējie laureāti apbalvoti ar mazo “Zelta čiekuriņu”. Balvu svinīga pasniegšana Meža dienu pasākuma laikā, dabas parkā „Tērvete“, Kurbada zemē,  27.maijā.

Apbalvošanas ceremonija sāksies plkst.18.

“Zelta čiekurs” ir gadskārtēja meža nozares augstākā atzinība par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā. Balva dibināta, lai apzinātu Latvijas labākos meža darbiniekus un pateiktos viņiem par paveikto, kā arī iepazīstinātu sabiedrību ar Latvijas labākajiem mežsaimniekiem. Balva tiek pasniegta astoņpadsmito reizi, un ik gadu - četrās nominācijās: “Par mūža ieguldījumu”, “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu”. Konkursa pastāvēšanas laikā meža nozares Gada balva ir pasniegta turpat 200 Latvijas mežsaimnieku, nozares pētnieku, uzņēmēju, biedrību un uzņēmumu.  

Nominācijā “Par mūža ieguldījumu” par nozīmīgu ieguldījumu nozares attīstībā mūža garumā balvu “Zelta čiekurs” 2021. gadā saņem:

• Latvijas Valsts mežzinātnes institūta (LVMI) “Silava” vadošā pētniece Ilze Veinberga,

• Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes ilggadēja darbiniece Rūta Kazāka,

• SIA “Rīgas Meži” Gaujas mežniecības mežsargs Jānis Sejāns.

Nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvots uzņēmums AS “Graanul Invest”.

Nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” balvu “Zelta čiekurs” ieguvis SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” vadītājs Andrejs Domkins.

Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” laureāti izvērtēti Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotā konkursā “Sakoptākais mežs”. Ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvoti meža īpašuma “Druvnieki” saimnieki Rūdolfs un Silvija Paegles.

Savukārt ar balvu “Zelta čiekuriņš” nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” apbalvoti:

• ģimenes uzņēmums SIA “Jūrmalas Mežaparki”,

• mīksto mēbeļu ražotājs SIA “Sencis”.

Nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” balva “Zelta čiekuriņš” piešķirta LLU Meža fakultātes dekānam Linardam Sisenim.

Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” balvu “Zelta čiekuriņš” saņēmuši:

• meža īpašnieku savienība SIA “PK Mežs”,

• meža īpašnieks ar zvejnieka pagātni Rišards Petraškevičs.

Meža nozare ir ļoti nozīmīga Latvijas valsts tautsaimniecībai, mūsu valsts ir ceturtā mežainākā Eiropā. Apmēram puse Latvijas meža pieder valstij, pārējā meža lielākā daļa pieder privātās zemes īpašniekiem, kuru kopējais skaits ir aptuveni 113 tūkstoši. Meža nozarē strādā 44 tūkstoši nodarbināto, un vēl 30 tūkstoši cilvēku nodarbināti saistītajās nozarēs. Nozares īpatsvars iekšzemes kopproduktā (IKP) pēdējos gados ir virs 5 procentiem. Mežsaimniecības ekonomiskais pamatojums Latvijā ir koksnes ieguve, kas nodrošina ekonomisko stabilitāti ar darba vietām un nodokļu iemaksām, dod nozīmīgu pienesumu valsts IKP, eksportam un atjaunojamo resursu ieguvei.