Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sākta Sēlijas viedā reģiona stratēģijas izstrāde

Viedā reģiona stratēģija Sēlijas vēsturiskajai zemei top par jaunu reģionāla līmeņa attīstības plānošanas dokumentu, kas būs pirmais pētījums par esošo sociālo un ekonomisko situāciju Sēlijas vēsturiskās zemes robežās. Tas sabiedrībai būs pieejams 2024. gada rudenī.

Aizvadītajās brīvdienās notikušajās kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” klātienes apmācībās Ilgu muižā tika sperti pirmie soļi viedā reģiona stratēģijas izstrādē Sēlijas vēsturiskajai zemei. Apmācībās piedalījās 35 Sēlijas kopienu un nevalstisko organizāciju līderi, pārstāvot 16 dažādas Sēlijas apdzīvotās vietas.

Ikvienam no apmācību dalībniekiem bija iespēja izteikt ierosinājumus tālākai vēsturiskās zemes attīstībai, tostarp iekļaujot dažādus priekšlikumus topošās Sēlijas kultūras programmas īstenošanai. Darba grupas izstrādāja katra savu vīziju, kā stiprināt un attīstīt esošo kopienu sadarbības tīklu. Visi apmācību laikā veidotie materiāli būs par pamatu tālākai stratēģijas izstrādei.

Turpmāko divu gadu laikā līdz pat 2024. gada novembrim visā Sēlijā tiks īstenota virkne aktivitāšu, iesaistot vietējos iedzīvotājus gan stratēģijas izstrādē, gan dažādās saliedējošās un izglītojošās norisēs. Lai uzlabotu vietēja līmeņa nevalstisko organizāciju darbību, dažādās vietās notiks sešas projektu koprakstīšanas darbnīcas. Biedrībām būs pieejams interaktīvs “Savienojuma dokuments”, kurā tiks apkopoti nevalstiskajām organizācijām un kopienām pieejamie atbalsta rīki.

Turpināsies arī regulāra kopienu tīklošanās – pirmā Sēlijas kopienu diena notiks vasaras saulgriežos, 22. jūnijā Sēlpils pagasta viesu namā “Sprīdīši”. Savukārt rudenī gan šajā, gan nākošajā gadā Sēlijas pilsoniskās sabiedrības līderi pulcēsies Sēlijas Nevalstisko organizāciju forumā un konkursa “Sēlijas sudrabs” apbalvošanas ceremonijā.

Paralēli visām iepriekš minētajām aktivitātēm notiks darbs pie Viedā reģiona stratēģijas Sēlijas vēsturiskajai zemei izstrādes. Tā kā Sēlijas vēsturiskā zeme ir sadalīta četru novadu un vienas valstspilsētas pašvaldībā, no kurām visas Sēlijā atrodas tikai daļēji un ietilpst divos atšķirīgos plānošanas reģionos, līdz šim no valsts un pašvaldību puses nav veikta vienotas Sēlijas teritorijas izpēte. Izstrādātā stratēģija ar plašu pētījumu par esošo sociālo un ekonomisko situāciju būs pirmais šāda līmeņa dokuments un tas būs saistošs gan visām Sēlijas pašvaldībām, gan valsts pārvaldes institūcijām.

Projektu „Savienojums. Viedā reģiona stratēģija Sēlijas vēsturiskajai zemei” īsteno Sēlijas salu vadošā nevalstiskā organizācija “Ūdenszīmes”. Tas tiek īstenots visā Sēlijas vēsturiskās zemes teritorijā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. oktobrim. Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Jānis Dzimtais
    kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” sabiedrisko attiecību un tūrisma speciālists
    info@selija.com