Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pieejamais transporta un sakaru nozaru atbalsts Ukrainas bēgļiem

Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri ieradušies Latvijā, bēgot no karadarbības savā valstī, tiek nodrošināta bezmaksas pārvietošanās reģionālajos autobusos un vilcienos. Tāpat ir atvieglotas prasības pasta sūtījumu saņemšanai, Ukrainā reģistrētu transportlīdzekļu izmantošanai un reģistrācijai Taksometru vadītāju reģistrā, kā arī iespēja apmeklēt Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju bez maksas.

Bezmaksas braucieni reģionālajā satiksmē

Braukšana reģionālajā satiksmē – autobusos un vilcienos – Ukrainas pilsoņiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, tiek nodrošināta bez maksas. Saskaņā ar “Autotransporta direkcija” (ATD) sniegto informāciju no 12. līdz 31. martam šāda iespēja izmantota 17,6 tūkstošus reižu – autobusos 7,1 tūkstoti reižu, vilcienos 10,5 tūkstošus reižu.

Vienīgais izņēmums reģionālajā satiksmē, kad netiek piemēroti braukšanas maksas atvieglojumi, ir komerciālie autobusu maršruti, kas kustības sarakstos atzīmēti ar lielo burtu “K”. Savukārt braukšanas atvieglojumus Ukrainas pilsoņiem valstspilsētu pašvaldību sabiedriskajā transportā nosaka pašas pašvaldības.

Vienkāršota pasta sūtījumu saņemšana

Ukrainas pilsoņiem “Latvijas Pastā” (LP) noteikta vienkāršota kārtība, kā saņemt pasta sūtījumus ar personiskajām mantām. Lai saņemtu sūtījumu, nav jāformē muitas deklarācijas un nav jāveic maksājumi. Lai saņemtu pasūtījumu, jāuzrāda pase vai cits derīgs personu apliecinošs dokuments.

Nav jāreģistrē Ukrainā reģistrēti transportlīdzekļi

Ar Ukrainā reģistrētu transportlīdzekli ceļu satiksmē Latvijā var piedalīties trīs mēnešus no iebraukšanas brīža, nepārreģistrējot transportlīdzekli “Ceļu satiksmes drošības direkcijas”(CSDD) reģistrā.

Transportlīdzekļa reģistrāciju var veikt jebkurā no 26 CSDD klientu apkalpošanas centriem neatkarīgi no transportlīdzekļa īpašnieka dzīvesvietas vai transportlīdzekļa iepriekšējās reģistrācijas vietas. Reģistrējot transportlīdzekli, tam piešķir un izsniedz valsts reģistrācijas numuru un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, kas vienlaikus ir gan transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus, gan īpašumtiesības apliecinošs dokuments.

Tāpat Ukrainā izsniegtas transportlīdzekļu vadītāju apliecības ir derīgas Latvijā visu tajās norādīto kategoriju transportlīdzekļu vadīšanai. Uzturoties Latvijā ilgāk par vienu gadu, vadītāja apliecība ir jāapmaina noteiktajā kārtībā, nokārtojot vadīšanas eksāmenu CSDD. Ja vadītāja apliecības termiņš jau ir beidzies, tās nomaiņa jāveic noteiktajā kārtībā, nokārtojot vadīšanas eksāmenu CSDD.

Iespējas strādāt transporta nozarē

Ukrainas pilsoņiem ir noteiktas atvieglotas prasības reģistrācijai Taksometru vadītāju reģistrā (TVR), proti, netiek piemērotas prasības par valsts valodas zināšanām un netiek prasīts apliecinājums par vadīšanas tiesību aizlieguma neesamību, kas ir prasība, ja vadītāja apliecība izsniegta ārvalstīs.

Lai Ukrainas civiliedzīvotāji varētu reģistrēties TVR, papildu jāiesniedz uzturēšanās atļaujas vai ilgtermiņa vīzas ar tiesībām uz nodarbinātību bez ierobežojumiem uz laiku līdz vienam gadam kopija, autovadītāja apliecības kopija un autovadītāja fotogrāfija.

Saskaņā ar ATD sniegto informāciju līdz 22. aprīlim TVR ir reģistrējušies 16 Ukrainas pilsoņi.

Iespēja bez maksas apmeklēt Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju

Uzrādot personu vai bēgļa statusu apliecinošu dokumentu, Ukrainas civiliedzīvotāji bez maksas var apmeklēt Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju. Šo iespēju līdz šim jau ir izmantojuši vairāk nekā 60 Ukrainas civiliedzīvotāju, no kuriem puse ir bērni.

 

Plašāka informācija par Latvijā pieejamo palīdzību bēgļiem no Ukrainas: https://www.ukraine-latvia.com/lv