Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) mērķis ir apvienot un organizēt pašvaldību izpildinstitūciju vadītājus, lai:

1.1. attīstītu starppašvaldību kontaktus, sekmētu vispārējo sadarbību, pieredzes  apmaiņu un pašvaldību attīstību;

1.2. paaugstinātu dalībnieku kvalifikāciju;

1.3. piedalītos LPS lēmumu izstrādē un izpildē;

1.4. rūpētos par dalībnieku tiesisko aizsardzību;

1.5. pārstāvētu LPIA dalībnieku intereses Eiropas Savienības, Eiropas Padomes un citās starptautiskajās pašvaldību izpildvadītāju intereses pārstāvošās institūcijās.

LPIA dalībnieki ir pašvaldības – LPS biedri. Iestāšanās LPIA un izstāšanās no tās notiek, pamatojoties uz pašvaldības pieteikumu/atteikumu.

Dalībnieku LPIA pārstāv pašvaldības izpilddirektors un (vai) viņa vietnieks, kā arī pašvaldības deleģētas personas.

Kontakti un vadība:
LPIA Valdes priekšsēdētājs Uģis Fjodorovs (Madonas novada pašvaldības izpilddirektors)

E-pasts: ugis.fjodorovs@madona.lv

Tālrunis: 28382616

No LPS puses LPIA darbu koordinē padomniece Sniedze Sproģe, e-pasts: sniedze.sproge@lps.lv

LPIA Valdes sastāvs:

Priekšsēdētājs: Uģis Fjodorovs (Madonas novads, Vidzemes reģions);

Rīgas valstspilsēta: Jānis Lange (izpilddirektors);

Valstspilsētas: Aldis Ābele (Ventspils);

Valstspilsētas ar novadiem: Evija Voitkāne (Valmieras valstspilsēta un novads), LPIA priekšsēdētāja vietniece;

Pierīgas reģions: Jolanta Jansone (Ķekavas novads); 

Kurzemes reģions: Kristaps Osis (Saldus novads);

Zemgales reģions: Agris Vilks (Dobeles novads);

Latgales reģions: Sergejs Jakovļevs (Ludzas novads);

LPIA sanāksmju videoieraksti pieejami LPS YouTube kanāla LPIA atskaņošanas sarakstā

Iepriekšējais
Nākamais

LPIA sanāksme Viļānos – Zaļais publiskais iepirkums un viedi mikromobilitātes risinājumi

Piektdien, 3.jūnijā, Rēzeknes novada Viļānos uz ikmēneša sanāksmi pulcējās Latvijas pašvaldību izpilddirektoru asociācija. Sanāksmes darba kārtībā galvenā uzmanība tika veltīta zaļajam publiskajam iepirkumam un dažādiem viedajiem risinājumiem pašvaldībām.

Rēzeknes novada domes priekšsēdētāja vietniece Ērika Teirumnieka un izpilddirektors Jānis Troška sanāksmes sākumā klātesošos iepazīstināja ar novadu un tā nozīmīgākajiem objektiem - diviem visā Latvijā populāriem ezeriem - Rāznu un Lubānu, Maltas skolu un Lūznavas muižas kompleksu. Tāpat izpilddirektoriem tika sniegta informācija par uzņēmējdarbības jomu - lielākajiem uzņēmumiem, īstenotajiem projektiem un investīcijām.

Covid-19 pandēmija aktualizēja jautājumu par svaiga gaisa trūkumu izglītības iestādēs. Uzņēmumu grupas "Mezh" vadītājs Arnis Glāznieks un "Mesh Energopārvaldība" pārstāvis Aigars Lukss  klātesošos iepazīstināja ar informāciju par līgumiem, kas noslēgti par CO2 mērītāju uzstādīšanu skolās un sociālās aprūpes iestādēs, kā arī iepazīstināja ar iespējām to turpmākai izmantošanai.

Uzņēmuma "ProVision Baltic" pārstāvis Kalvis Voselis prezentēja mikromobilitāti veicinošus risinājumus - drošas velonovietnes. Latvijā pirmās drošās un viedās velonovietnes plānots izvietot pie tirdzniecības centriem.

Savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Zināšanu un Tehnoloģiju pārneses speciāliste Lienīte Litavniece un Inženierzinātņu institūta direktors asoc.prof. Sergejs Kodors  prezentēja akadēmijas zinātnieku sasniegto - izstrādātiem inovatīviem risinājumiem, robotiem, programmām un dažādām citām tehnoloģijām. Piemēram, ražas noteikšana ar dronu, pārtikas atkritumu analīze un ieteikumu pārtikas atkritumu samazināšanai. Tāpat akadēmija iesaistījusies pētījumā par ēdināšanu skolās - nedēļu 7 novada skolās ieviesta vienāda ēdienkarte un analizēti ēdināšanas rezultāti, izstrādātas rekomendācijas problēmu novēršanai.

Ar pētījumu par būvniecības atkritumu izmantošanu jaunu būvmateriālu radīšanā iepazīstināja Rīgas Tehniskās universitātes vadošais pētnieks, zinātņu doktors Genādijs Šahmeko. Viņš uzsvēra, ka aprites ekonomikā un pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir svarīgi dot iespējas vietējo  resursu  izmantošanai. Kā turpmākos pētījumus eksperts minēja dolomīta karjeru blakusproduktu izmantošanu, lietoto autoriepu utilizācijas iespējas, skaņu absorbējošu barjeru izstrāde.  

Eiropas Savienībai arvien vairāk tiecoties uz Zaļā kursa īstenošanu, aktuāls jautājums ir par Zaļo publisko iepirkumu. Ar aktualitātēm šajā jomā iepazīstināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Stratēģijas un ilgtspējīgas attīstības nodaļas vecākā eksperte Inese Pelša. Latvijā lielākā daļa zaļā publiskā iepirkuma tiek īstenota būvdarbu jomā, kam seko pārtika un transporta joma. Viņa informēja, ka Eiropas Komisija regulāri strādā pie kritēriju pārskatīšanas zaļā publiskā iepirkuma jomā, kā arī izstrādā vadlīnijas. Savukārt iepirkumu uzraudzības biroja Tiesību aktu piemērošanas departamenta direktore Monta Oga sanāksmes dalībniekus informēja par Publisko iepirkumu likuma grozījumiem.

Ar ieteikumiem, kā rīkoties, ka Eiropas Savienības fondu projektos to īstenošanas procesā radušies riski, kas saistīti ar neprognozēto sadārdzinājumu dalījās centrālās finanšu un līgumu aģentūras Sociālās infrastruktūras departamenta direktors Edgars Kalbergs. Eksperts uzsvēra - pirms lauzt līgumu, ir jāmeklē risinājumi, lai līdz tam nenonāktu. Prezentācija pieejama ŠEIT.

Sanāksmes noslēgumā ar pieredzi ilgtspējīgu un videi draudzīgu projektu īstenošanā iepazīstināja Salaspils novada izpilddirektora vietnieks Mairis Kolāts un novada arhitekts Miķelis Putrāms. Salaspilī top koka ēka - pirmsskolas izglītības iestāde, kas neatstās negatīvu ietekmi arī uz bērnu veselību.

LPIA valdes sēdē par darbu ar jaunatni un aktualitātēm šajā jomā informēja Latvijas pašvaldību savienības padomniece jaunatnes lietās Zane Zvaigzne. Viņa uzsvēra, ka darbs ar jaunatni ir katras pašvaldības autonoma funkcija, un pašvaldība ir tā, kas atbild par īstenojamām aktivitātēm un tam atvēlamo finansējumu. Valdes sēdē arīdzan pārrunāti nākamās apkures sezonas izaicinājumi un aizaugušo zemju nodošana apsaimniekošanā kapitālsabiedrībām.

Skatīties sanāksmes videoierakstu

Nākamā sanāksme plānota 5.augustā, Smiltenes novada Raunā.

Viedās velo novietnes - Kalvja Voseļa prezentācija
Viedpilsēta - Bikeep prezentācija
Aktualitātes ZPI jomā - Ineses Pelšas prezentācija
CO2 mērītāji un to izmantošanas iespējas - "Mesh" grupas prezentācija
Sanāksmes darba kārtība
Sanāksmes protokols
Rēzeknes novada prezentācija
Montas Ogas prezentācija
Salaspils koka PII projekts
Ieteikumi rīcībai ES fondu projektu īstenošanā neprognozēta sadārdzinājuma gadījumā, Edgars Kalbergs, CLFA