Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēde 23. aprīlī (2019)

23. aprīlī notika kārtējā LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēde, kurā tika skatīti jautājumi saistībā gan ar 2019. gada budžetu, gan jau 2020. gada budžetu.

Komitejas sēdes slēgtajā daļā Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks raksturoja pašreizējo ekonomisko situāciju eirozonas valstīs un Latvijā un ieskicēja ekonomikas attīstības perspektīvas, kas būtu jāņem vērā, uzsākot darbu pie 2020. gada budžeta sagatavošanas. Tāpat viņš komitejas locekļiem sniedza ieskatu Latvijas Bankas galvenajās funkcijās.

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdes atklātajā daļā tika skatīts pašvaldību aizņēmumu jautājums. Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare informēja par šobrīd aktuālo situāciju ar pašvaldību aizņēmumiem šogad, tajā skaitā par aizņēmumiem izglītības investīcijas projektu realizēšanai. Viņa pastāstīja, ka 24. aprīļa Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdes darba kārtībā iekļauti 85 pašvaldību aizņēmumu iesniegumi, kopējā pieprasītā aizņēmumu summu 2019. gadā – 65 milj. eiro, līdz ar to 2019. gadam pieejamie resursi pašvaldību aizņēmumiem pagaidām ir izsmelti.

Jauni pašvaldību aizņēmumu pieprasījumi tiks izskatīti, ja būs saņemtas pašvaldību aizņēmumu pirmstermiņa atmaksas. Vienlaikus I. Komisare uzsvēra, ka pie ierobežota aizņēmumu limita prioritāte ir aizņēmumi Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu attiecināmo izmaksu finansēšanai. Aizņēmumu pieprasījumu rindā uz doto brīdi bija 42 iesniegumi par aizņēmumiem ES projektu īstenošanai (nepieciešamā aizņēmumu kopsumma 2019. gadā – 20,7 milj. eiro) un 57 iesniegumi par aizņēmumiem pārējo projektu īstenošanai (nepieciešamā aizņēmumu kopsumma 2019. gadā – 21,3 milj. eiro).

Ar Intu Komisari un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāvēm – direktora vietnieci programmu un projektu atbilstības jautājumos, Juridiskā nodrošinājuma un projektu atlases departamenta direktori Gundegu Šulcu un Infrastruktūras projektu atlases nodaļas vadošo eksperti Agnesi Rūsiņu – LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē tika arī pārrunāts problēmjautājums saistībā ar ES fondu ierobežotās projektu iesniegumu atlases (IPIA) projektu īstenošanu. 2018. gadā pašvaldības, izpildoties noteiktiem nosacījumiem, varēja saņemt aizņēmumu Valsts kasē ES fondu IPIA projektu priekšfinansēšanai. Pašvaldības, izmantojot šo iespēju, pagājušā gada rudenī uzsāka īstenot virkni projektu, taču 2019. gadā, mainoties aizņemšanās nosacījumiem, šo projektu priekšfinansēšanai aizņēmums ir pieejams tikai ar pašvaldības budžeta 25% līdzfinansējumu, ko pašvaldības no saviem budžetiem nevar nodrošināt.

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams šeit.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu jautājumos

Pašvaldību aizņēmumi 2019. gadam